Debora: “De puzzel naar herstel zit bij iedereen anders in elkaar”

Debora: “De puzzel naar herstel zit bij iedereen anders in elkaar”

schedule 6 nov 2021
bookmark_border Verhalen van het team
create

Hoe ben je in de verslavingszorg terecht gekomen?

Na mijn studie; klinische psychologie heb ik verschillende functies vervuld. Zo heb ik bijvoorbeeld als selectiepsycholoog bij de politie gewerkt.

Na deze periode wilde ik mij weer gaan richten op de klinische psychologie. Ik ben toen gaan werken bij een grote verslavingsinstelling en kwam erachter hoe interessant deze doelgroep is. Het werk is heel afwisselend. Niet alleen door de verschillende soorten middelen, maar vooral ook door de uiteenlopende verhalen en achtergronden. “De verslaafde” bestaat niet, daarvoor is de groep veel te divers.

Wat vind jij het mooiste gedeelte binnen je expertise?

De puzzel naar herstel zit bij iedereen anders in elkaar. Dat maakt mijn werk ook zo interessant. Vaak is er een ingewikkeld samenspel van omstandigheden waardoor iemand verslavingsproblemen ontwikkeld heeft. Wat ik interessant en mooi vind is om te kijken naar de mens achter de verslaving en erachter te komen hoe de aanleiding van middelengebruik/terugval gepareerd kan worden.

Wat zijn eigenschappen van jouw zorgverlening?

De hoofdreden dat ik dit werk doe, is omdat ik mensen wil helpen. Ik ben begaan met mijn patiënten en ik wil graag ontdekken wat hun beweegredenen zijn. Daarnaast vind ik het interessant om onderzoek te doen. Zo ben ik een aantal jaar geleden gepromoveerd op het onderwerp posttraumatische stressstoornis en problematisch middelengebruik.

Waarom Spoor6?

Het prettige van Spoor6 is dat het een kleine, wendbare organisatie is. Als behandelaar werk ik in een klein, vertrouwd team met collega’s die gedreven en open-minded zijn. De persoonlijke benadering van cliënten spreekt mij bovendien erg aan. De cliënt staat centraal.

Het reflecterend vermogen en de wil om te verbeteren, zijn grote pluspunten voor mij. Spoor6 biedt mij de mogelijkheid om de effectiviteit van de behandeling te onderzoeken. Dat doen we door de symptomen van cliënten voor en na de behandeling te meten. Dit, om te kijken of ons idee bij de behandeling werkt, wordt bevestigd door de harde cijfers.

Wat vind je van het behandelaanbod van Spoor6?

Het is een behandeling op maat en dat vind ik heel waardevol. Er zijn binnen de verslavingszorg verschillende standaarden. Binnen Spoor6 kunnen patiënten kennis maken met al deze interventies en voor zichzelf een afweging maken welke aanpak het beste bij hun past.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.