Gameverslaving: heb ik een gameverslaving?

Wat is een gameverslaving en hoe herken je die? Wanneer ben je verslaafd aan online gamen?

Sinds de opkomst van het spel Fortnite is gamen meer en meer populair geworden onder (voornamelijk mannelijke) scholieren vanaf 12 jaar. Ook games als Apex Legends, Minecraft en The Sims zijn geliefd onder jongeren. Een verslaving aan online gamen kan worden behandeld bij Spoor6.

how_to_reg   Snelle opname

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving is een gewoonteverslaving. De gamer raakt verslaafd aan het spelen van games en zijn of haar leven staat compleet in het teken van gamen.

Een gameverslaving wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie omschreven als: “een patroon van speelgedrag dat wordt gekenmerkt door het hebben van verminderde controle over het gamen.”

Gamen krijgt steeds de hoogste prioriteit tegenover andere activiteiten, tot het punt waar het spelen van games voorrang krijgt op andere interesses en dagelijkse activiteiten. Dit gedrag wordt doorgezet ondanks de negatieve gevolgen die de verslaving kan hebben.”

Heb ik een gameverslaving?

Even een potje gamen na het avondeten of samen met een klasgenoot. De meeste gamers zien het gamen als een leuke hobby naast hun school of werk. Maar het non-stop spelen van een internet-game kan tot ernstige gevolgen leiden.

Jaren geleden werd bijvoorbeeld bekend dat een Koreaanse man was overleden nadat hij 50 uur non-stop World of Warcraft had gespeeld. Kort geleden kwam in het nieuws dat een 30-jarige Japanse man 5 familieleden had neergestoken omdat zijn vader het internetabonnement had opgezegd. Zo ver kan een gameverslaving dus gaan.

Nu zijn dit de meest extreme voorbeelden, maar het kunnen wel gevolgen van een ernstige gameverslaving zijn. Een gameverslaving wordt onderschat, maar komt de afgelopen jaren steeds vaker voor onder opvallend veel jonge gamers. Vanaf 2022 wordt een gameverslaving officieel erkend als stoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een gameverslaving herkennen

Het herkennen van een gameverslaving kan erg moeilijk zijn, want waar ligt de grens tussen gamen als hobby en een verslaving? Ben je ouder van een kind waarvan je vermoedt dat hij of zij game-verslaafd is? Dan kun je dit herkennen wanneer jouw kind continu over de grenzen heen gaat die je hebt vastgesteld. Schoolprestaties kunnen eronder leiden en de gamer kan zich sociaal gaan afsluiten.

Het dag- en nachtritme wordt steeds vaker omgedraaid.

Wanneer je dit, of andere kenmerken herkent, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vermoed je zelf dat je een gameverslaving hebt? Gaat het gamen samen met depressieve gevoelens, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld? Wacht dan niet langer en neem contact op met Spoor6.

Een gameverslaving kan ook samengaan met bijvoorbeeld een drugsverslaving. Veel voorkomend is de combinatie blowen en gamen.

Wanneer ben je verslaafd aan (online)gamen?

Waar de een na het spelen van drie potjes Fortnite op de Playstation achter elkaar even klaar is met gamen, kan het voor een ander persoon veel moeilijker zijn om te stoppen.

Een gameverslaving begint vaak als een hobby waar je steeds meer tijd in steekt. De persoon in kwestie krijgt het gevoel bepaalde dingen te kunnen bereiken via de game die hij of zij in het echte leven niet voor elkaar krijgt. Heb je een gameverslaving, dan ga je steeds meer in de virtuele wereld ‘leven’.

Een gameverslaving kan te herkennen zijn aan de volgende symptomen:

  • Je bent langer online dan gewoonlijk.
  • Je zit dieper verweven in een spel dan normaal is.
  • Je ontkent en verstopt je spelgebruik voor anderen.
  • Je bent ongehoorzaam wat tijd betreft, of limieten die jouw ouders je opleggen.
  • Je interesse voor offline activiteiten als sport neemt af.
  • Je hecht veel minder waarde aan het verzorgen van jezelf. Denk aan hygiëne of een tekort aan slaap.
  • Je trekt je terug op sociaal gebied (familie, vrienden, werk, school).
  • Je blijft gamen, hoewel je weet wat de gevolgen kunnen zijn.

Hoe ontstaat een gameverslaving?

Een gameverslaving start vaak met het spelen van spelletjes op de Nintendo Switch, Xbox, Playstation of smartphone. Er zijn steeds meer (gratis) games te vinden die offline of online te spelen zijn. De grens tussen offline en online wordt de laatste jaren steeds vager. Een game als Fortnite is zowel alleen (offline) of samen met vrienden (online) te spelen. En juist de online games kunnen het meest verslavend werken.

Gamers spelen samen met anderen en gebruiken hiervoor vaak een schuilnaam. De speler kan verschillende avatars (personages) creëren en zelf het spel besturen. Spelers vanuit de hele wereld voeren hierin constant een strijd met elkaar en willen het liefste winnen. Door het spelen van deze games maken de hersenen dopamine en adrenaline aan. Deze stoffen zorgen voor een prettig gevoel waar het lichaam op een gegeven moment aan gewend raakt. Wanneer je dan stopt met gamen, mist je lichaam deze stoffen waardoor de drang om weer te gaan spelen groot is.

Negatieve gevoelens als eenzaamheid en angst kunnen worden verdrongen door te gamen. Het kan soms onduidelijk zijn om te zien wat de oorzaak en wat het gevolg van de gameverslaving is. Sommige gamers hebben weinig tot geen vrienden en hopen deze ‘online’ te vinden, anderen verwaarlozen hun eigen vrienden doordat ze zich verliezen in de betreffende game. Tegenslagen in het echte leven worden uit de weg gegaan en worden verdoofd door het spelen van games.

Ben je bang dat jij of jouw kind game-verslaafd is? Wacht dan niet langer af en neem zo snel mogelijk contact met ons op. We zijn gespecialiseerd in het behandelen van een gameverslaving. Je staat er niet alleen voor.

Een (online)game verslaving verhelpen

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer je uiteindelijk beseft dat je het niet alleen kunt, staan wij voor je klaar om de helpende hand te bieden.

Afkickkliniek Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en deskundigen op het gebied van zgn. procesverslavingen.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.

Persoonlijke aanpak gericht op blijvend herstel van een online gameverslaving

Private trajecten, waarbij je zelf jouw behandeltraject financiert, kunnen op een door jou aangegeven locatie plaatsvinden. Onze particuliere tak werkt samen met veel vooraanstaande klinieken ter wereld en een scala aan top-therapeuten. Het is mogelijk om een kosteloze afspraak ter oriëntatie maken.

Spoor6 staat naast jou bij de start van een leven in herstel

emoji_people

Je hoeft het niet alleen te doen!

Zet de eerste stap en bel ons. Wij gaan graag met je in gesprek hoe we jou kunnen helpen.

verified

Verslavingszorg specialisten

De behandelaren van Spoor6 weten waar de ziekte verslaving over gaat.

supervisor_account

Intensieve begeleiding

Ons deskundig team staat naast je en luistert echt naar jouw verhaal.

update

Snel starten met de behandeling

Wij staan direct voor je klaar, bel vandaag nog voor een afspraak.

Meer weten over gamen en verslaving?

Verslaafd aan online gamen? Spoor6 helpt!

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar.

Maak een afspraak voor intake, vrijblijvend kennismakingsgesprek of stel jouw vraag via ons contactformulier.