Meteen naar de inhoud

Heb ik een gameverslaving?

+31 (0)35 697 54 00

+31 (0)35 697 54 00

Sinds de opkomst van het spel Fortnite is gamen meer en meer populair geworden onder (voornamelijk mannelijke) scholieren vanaf 12 jaar. Ook games als Apex Legends, Minecraft en The Sims zijn geliefd onder jongeren.

Even een potje gamen na het avondeten of samen met een klasgenoot. De meeste gamers zien het gamen als een leuke hobby naast hun school of werk. Maar het non-stop spelen van een internetgame kan tot ernstige gevolgen leiden.

Jaren geleden werd bijvoorbeeld bekend dat een Koreaanse man was overleden nadat hij 50 uur non-stop World of Warcraft had gespeeld. Kort geleden kwam in het nieuws dat een 30-jarige Japanse man 5 familieleden had neergestoken omdat zijn vader het internetabonnement had opgezegd. Zo ver kan een gameverslaving dus gaan.

Nu zijn dit de meest extreme voorbeelden, maar het kunnen wel gevolgen van een ernstige gameverslaving zijn. Een gameverslaving kan nog wel eens onderschat worden, maar komt de afgelopen jaren steeds en steeds vaker voor onder opvallend veel jonge gamers. Vanaf 2022 wordt een gameverslaving officieel erkend als stoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving is een gewoonteverslaving. De gamer raakt verslaafd aan het spelen van games en zijn of haar leven staat compleet in het teken van gamen.

Een gameverslaving wordt door de Wereldgezondheids-organisatie omschreven als: “een patroon van speelgedrag dat wordt gekenmerkt door het hebben van verminderde controle over het gamen.”

Gamen krijgt steeds de hoogste prioriteit tegenover andere activiteiten, tot het punt waar het spelen van games voorrang krijgt op andere interesses en dagelijkse activiteiten. Dit gedrag wordt doorgezet ondanks de negatieve gevolgen die de verslaving kan hebben.”

Herkennen gameverslaving

Het herkennen van een gameverslaving kan erg moeilijk zijn, want waar ligt de grens tussen gamen als hobby en een verslaving? Bent u ouder van een kind waarvan u vermoedt dat hij of zij gameverslaafd is? Dan kunt u dit herkennen wanneer uw kind continu over de grenzen heen gaat die u heeft vastgesteld. Schoolprestaties kunnen eronder leiden en de gamer kan zich sociaal gaan afsluiten. Wanneer u dit, of andere kenmerken herkent, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vermoedt u zelf dat u een gameverslaving heeft? Gaat het gamen samen met depressieve gevoelens, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld? Wacht dan niet langer en neem contact op met Spoor6.

Een gameverslaving kan ook samengaan met bijvoorbeeld een drugsverslaving. Speed, cocaïne of alcohol kunnen ervoor zorgen dat de gamer langer door kan spelen.

Wanneer bent u verslaafd?

Waar de een na het spelen van drie potjes Fortnite op de Playstation achter elkaar even klaar is met gamen, kan het voor een ander persoon veel moeilijker zijn om te stoppen. 

Een gameverslaving begint vaak als een hobby waar u steeds meer en meer tijd in steekt. De persoon in kwestie krijgt het gevoel bepaalde dingen te kunnen bereiken via de game die hij of zij in het echte leven niet voor elkaar krijgt. Heeft u een gameverslaving, dan gaat u steeds meer in de virtuele wereld ‘leven’.

Een gameverslaving kan te herkennen zijn aan de volgende symptomen:

U bent langer online dan gewoonlijk.
U zit dieper verweven in een spel dan normaal is.
U ontkent en verstopt uw spelgebruik voor anderen.
U bent ongehoorzaam wat tijd betreft, of limieten die uw ouders u opleggen.
Uw interesse voor offline activiteiten als sport neemt af.
U hecht veel minder waarde aan het verzorgen van uzelf. Denk aan hygiëne of een tekort aan slaap.
U trekt zich terug op sociaal gebied (familie, vrienden, werk, school).
U blijft gamen, hoewel u weet wat de gevolgen kunnen zijn.

Hoe ontstaat een gameverslaving?

Een gameverslaving start vaak met het spelen van spelletjes op de Nintendo Switch, Xbox, Playstation of smartphone. Er zijn steeds meer (gratis) games te vinden die offline of online te spelen zijn. De grens tussen offline en online wordt de laatste jaren steeds vager. Een game als Fortnite is zowel alleen (offline) of samen met vrienden (online) te spelen. En juist de online games kunnen het meest verslavend werken.

Gamers spelen samen met anderen en gebruiken hiervoor vaak een schuilnaam. De speler kan verschillende avatars (personages) creëren en zelf het spel besturen. Spelers vanuit de hele wereld voeren hierin constant een strijd met elkaar en willen het liefste winnen. Door het spelen van deze games maken de hersenen dopamine en adrenaline aan. Deze stoffen zorgen voor een prettig gevoel waar het lichaam op een gegeven moment aan gewend raakt. Wanneer je dan stop met gamen, mist je lichaam deze stoffen waardoor de drang om weer te gaan spelen groot is.

Negatieve gevoelens als eenzaamheid en angst kunnen worden verdrongen door te gamen. Het kan soms onduidelijk zijn om te zien wat de oorzaak en wat het gevolg van de gameverslaving is. Sommige gamers hebben geen tot weinig vrienden en hopen deze ‘online’ te vinden, anderen verwaarlozen hun eigen vrienden doordat ze zich verliezen in de betreffende game. Tegenslagen in het echte leven worden uit de weg gegaan en worden verdoofd door het spelen van games.

Bent u bang dat uzelf of uw kind gameverslaafd is? Wacht dan niet langer af en neem zo snel mogelijk contact met ons op. We zijn gespecialiseerd in het behandelen van gameverslavingen. U staat er niet alleen voor.

Zet uw leven ook weer op de rails, met de hulp van Spoor6

Hoe pakt u uw gameverslaving aan?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden.

Afkickkliniek Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en deskundigen op het gebied van zgn. procesverslavingen.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.

Private trajecten, waarbij u zelf uw behandeltraject financiert, kunnen op een door u aangegeven locatie plaatsvinden. Onze particuliere tak werkt samen met veel vooraanstaande klinieken ter wereld en een scala aan top-therapeuten. Het is mogelijk om een kosteloze afspraak ter oriëntatie maken. 

In 12 stappen naar herstel

Goede behandelaars

Intensieve begeleiding

Geen wachttijden

Spoor6 helpt

Wilt u met ons in contact komen, of heeft u een vraag?
Via de onderstaande manieren kunt u ons bereiken

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

X