Procesverslaving / gedragsverslaving

Naast middelenverslaving kennen we ook procesverslavingen, ook wel gedragsverslavingen genoemd. Denk hierbij aan:

– Gokken   

– Gamen

– Seks, aandacht (sexting*) en liefde

– Mobiele telefoons, gebruik van Social Media

 – Kopen

– Eten

– Sporten

Wanneer we afhankelijk worden van het gedrag, vaak specifiek om te ontsnappen aan onderliggende problemen of emotionele pijn, en we de controle verliezen over de frequentie waarin we dit gedrag vertonen dan resulteert dit in een gedrags- ofwel procesverslaving.

Er zijn veel overeenkomsten met middelenverslaving omdat ook procesverslavingen voor een roes zorgen. Ze bieden tijdelijk ontspanning of verlichting. Net als bij middelenverslaving is er sprake van een onbedwingbare drang om het gedrag uit te voeren ongeacht de negatieve consequenties. Er kunnen gevoelens van spanning ontstaan en zelfs depressieve gevoelens als men het gedrag niet kan vertonen, wat een vorm van ontwenning is.

Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkome

Als een procesverslaving niet behandeld wordt heeft dit altijd grote gevolgen die niet alleen schade opleveren voor de verslaafde maar zeker ook voor de naaste van de verslaafde. Procesverslavingen zijn in eerste instantie minder goed herkenbaar. Je kunt jaren met bijvoorbeeld een gokverslaving kampen voordat dit ontdekt wordt en de gevolgen zijn in dergelijke situaties meestal niet te overzien.

Wat procesverslavingen veel minder makkelijk traceerbaar maakt is het feit dat het begint met sociaal aanvaardbaar gedrag. Eten, seks, lichaamsbeweging, kopen, het zijn allemaal sociaal aanvaardbare gedragingen waar, mits dit op een normale frequentie geschied, niets mee aan de hand is. Indien je dwangmatig spullen wilt kopen (verzamelen), seks wilt bedrijven, móet gokken of gamen, sporten geen ontspanning meer is maar een obsessie, je eetbuien hebt of juist niets meer eet, je grensoverschrijdende apps (dickpics) stuurt puur voor de zeer korte roes, dan is er sprake van een procesverslaving.

Het belangrijkste verschil tussen normaal gedrag en verslaafd gedrag is dat normaal gedrag bijdraagt aan een fijn leven en verslaafd gedrag dit juist wegneemt.

De overeenkomst met een middelenverslaving is dat je dit gedrag blijft vertonen ongeacht de destructieve gevolgen. Net als bij middelenverslaving kunnen procesverslavingen het resultaat zijn van genetische, biologische en omgevingsfactoren. Onderliggende factoren kunnen ook een rol spelen, denk hierbij aan veel spanning, misbruik, trauma of ongezonde relaties.

In tegenstelling tot middelenverslaving zijn de fysieke kenmerken over het algemeen afwezig wat het lastiger maakt voor een naaste om de verslaving te her- en erkennen. Maar er zijn wel emotionele tekenen.

De verslaafde besteedt veel tijd aan het gedrag, is niet in staat om het gedrag te beheersen, er wordt over het gedrag gelogen of het gedrag wordt structureel gebagatelliseerd. Er ontstaat een tolerantie voor het gedrag waardoor de frequentie verhoogd wordt en onvermogen tot beheersing.

Gelukkig zijn procesverslavingen behandelbaar.

*)Sexting is het verspreiden van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s via de mobiele telefoon of andere media. De roes wordt bereikt door het sturen van deze teksten of afbeeldingen.

Zet uw leven weer op de rails, met de hulp van Spoor6

seksverslaving therapie spoor6

Hulp nodig bij uw procesverslaving / gedragsverslaving?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden.

Afkickkliniek Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en deskundigen op het gebied van procesverslaving / gedragsverslaving.

Niet alle behandelingen van gedragsverslavingen worden door de zorgverzekeraar vergoed, maar daarvoor kunnen wij wel een private behandeling bieden. De behandeling van gok-, game- en seksverslaving wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Private trajecten, waarbij u zelf uw behandeltraject financiert, kunnen op een door u aangegeven locatie plaatsvinden. Onze particuliere tak werkt samen met veel vooraanstaande klinieken ter wereld en een scala aan top-therapeuten. Het is mogelijk om een kosteloze afspraak ter oriëntatie maken. 

In 12 stappen naar herstel

Goede behandelaars

Intensieve begeleiding

Geen wachttijden

Spoor6 helpt

Wilt u met ons in contact komen, of heeft u een vraag?
Via de onderstaande manieren kunt u ons bereiken

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

Contact opnemen
Contact opnemen Spoor6
035 697 54 00
Contact opnemen Spoor6

    Contact opnemen Spoor6