Meteen naar de inhoud

Hulp voor naasten en familie bij een verslaving

  Is er hulp voor familie of partner bij een verslaving?

  Een verslaving heeft niet alleen effect op de verslaafde zelf maar ook op zijn of haar omgeving. Partner, kinderen en familieleden kunnen lijden onder het gebruik of de gewoonte van een verslaafd familielid en voelen zich vaak machteloos.

  Er komen veel emoties bij kijken zoals woede, verdriet en teleurstelling. Daarnaast maken naasten zich vaak zorgen over een verslaafd familielid. De effecten van een periode van actieve verslaving kunnen ook als de verslaafde in herstel is nog aanwezig blijven; daarom bestaan er verschillende hulpgroepen.

  Hulpgroepen voor familie van verslaafden

  Voor naasten van actieve verslaafden of verslaafden in herstel bestaan speciale familiegroepen. In deze groepen worden ervaringen met elkaar gedeeld en ondersteunen lotgenoten elkaar bij het oplossen van problemen. Dit wordt (net als groepen voor verslaafden zoals de AA of NA) met behulp van het 12-stappenprogramma gedaan. Er bestaan verschillende groepen, te weten:

  • Alanon: Bedoeld voor volwassen vrienden en familieleden van verslaafden
  • Alateen: Bedoeld voor kinderen (onder de 18) van verslaafden
  • Al-anon ACA: Bedoeld voor volwassen kinderen van verslaafden

  Voor meer informatie over de tijden en locaties bezoek www.al-anon.nl

  Bij Spoor6 vinden wij het belangrijk om familie te betrekken bij de behandeling van onze patiënten. Daarom is bij elke vorm van behandeling een dagdeel gewijd aan therapie met naasten. Ook tijdens de nabehandeling worden partner en/of familie betrokken. Voor meer informatie zie Familieprogramma Spoor6.

  Herkent u uzelf of een bekende hierin? Neem contact met ons op

  X