Wat zijn de oorzaken van een verslaving?

Een slaaf is iemand die gedwongen handelt. In die zin is ‘ons’ woord verslaving niet goed gekozen. Je hebt er namelijk zélf voor gekozen. De oorzaken van een verslaving zitten in vluchtgedrag. Je wilt jezelf prettiger voelen en zoekt dat ‘prettiger’ voelen buiten jezelf. Jouw angsten voor het hier en nu zorgen ervoor dat je dingen doet waarvan je drommels goed weet dat ze niet goed voor je zijn.

schedule 19 aug 2011
bookmark_border Achtergrondinformatie
create

Voorbeeld

Een voorbeeld is het roken van tabak. Ondanks alle voorlichting beginnen (pre)pubers nog steeds met roken. Ze hebben – in tegenstelling tot de generaties van de zestiger jaren vorige eeuw – op school en op televisie geleerd wat de gevolgen zijn. De oorzaken van een verslaving, in dit voorbeeld nicotine, komen voort uit ‘erbij willen horen’. Stoerheid. En angst om buiten de groep te vallen. En de commercie speelt daar feilloos op in. Want er valt geld te verdienen! Pubers zijn bang geïsoleerd te raken en vluchtend doen ze dus mee met de rest. En de rest, ook bestaand uit individuen doet precies hetzelfde. Hoestend en wel.

Gemakkelijke en moeilijke verslaving

Er bestaan twee soorten verslaving. Lichamelijke en geestelijke. Lichamelijke verslaving is eenvoudig om vanaf te komen. Een soortement griepje, twee weken uitzieken en klaar is het. Maar dan begint het gevecht tegen de eigenlijke oorzaken van een verslaving. Voornoemd vluchtgedrag! Dat kan zoals gezegd ‘stoerheid’ zijn. Maar ook traumatische ervaringen, onveilige hechting en zelfs genetische bepaaldheid kunnen een oorzakelijk verband hebben met verslaving.

Wat kan ik er aan doen?

Wat je in elk geval nodig hebt is een ‘lefspiegel’. Durf naar jezelf te kijken. En dat vereist lef! Heel veel strijdlust. Waarvoor ben jij op de vlucht? Als je dat uitgevonden hebt, wellicht met professionele hulp? Dan is het moment dáár om iets aan de oorzaak te doen. Schakel je omgeving in. Vertel dat je het niet eens bent met je verslaving en vraag advies. Tien tegen één dat je heel positieve reacties krijgt.

Samengevat

De oorzaken van een verslaving zitten altijd in jezelf. Nooit daarbuiten. Vluchten doe je als je ergens bang voor bent. Dat kan van alles zijn. Als je van een verslaving af wilt, moet je ophouden met bang zijn. En vechten. En dat hoef je niet alleen te doen.

Durf je?

Bron: www.attitude.excite.nl

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.