TikTok, Snapchat, Facebook en Instagram stimuleren verslaving

Een verslaving is lang niet altijd gerelateerd aan alcohol of drugs. Je kan een gameverslaving hebben, maar je kan ook verslaafd raken aan Facebook, TikTok, Snapchat of Instagram bijvoorbeeld. Maar welke consequenties heeft het gebruik van sociale media nog meer?

schedule 29 aug 2011
bookmark_border Achtergrondinformatie
create

De risico's van sociale media zijn groot

Vrijwel op dagelijkse basis worden de resultaten van onderzoeken gepubliceerd over sociale media. De meeste onderzoekers zijn vrij positief over de effecten van sociale media, maar soms waarschuwen ze ons voor de gevaren. Het meest recente onderzoek van Columbia University laat een verontrustend beeld zien over het gebruik van sociale media. Tieners die sociale media zoals TikTok, Snapchat, Instagram of Facebook gebruiken lopen een groter risico om verslaafd te raken aan gamen, alcohol, sigaretten en drugs. Dit zou veroorzaakt worden door de groepsdruk van leeftijdsgenoten.

De onderzoeksafdeling National Center on Addiction and Substance Abuse (Casa) van Columbia University onderzocht de risico’s van sociale media via een internet poll onder meer dan 1000 kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud. Daarbovenop werden nog eens willekeurig 1000 respondenten opgebeld die tot deze leeftijdsgroep behoorden.

5x meer kans op verslaving aan alcohol of drugs door het gebruik van Facebook

Volgens de onderzoekers lopen kinderen een vijf keer grotere kans om verslaafd te raken aan roken als zij met grote regelmaat sociale media zoals Facebook bezoeken. De kans dat zij beginnen en verslaafd raken aan het consumeren van alcohol was drie keer zo groot tegenover groepsgenoten die geen sociale media gebruiken. De kans om verslaafd aan drugs te raken is twee maal zo groot onder deze groep.

Volgens de onderzoekers is peer pressure (groepsdruk) de grote boosdoener van deze risico’s. 40 procent van de respondenten zegt wel eens foto’s van vrienden op sociale media te hebben gezien waarop ze dronken zijn. De helft van deze groep zegt dat hun vrienden op de foto’s buiten bewustzijn raakten of eerst drugs hadden gebruikt. Zij waren toen nog maar 13 jaar oud of jonger toen ze de foto’s op internet zagen.

De wetenschappers vinden het verontrustend dat zowel ouderen als jongeren niet op de hoogte zijn van de risico’s van sociale media. “Het verband tussen foto’s op sociale netwerken van dronken kinderen of tieners die drugs gebruiken, lijkt te bevestigen dat een foto meer waard is dan duizend woorden”, zei een van de onderzoekers tegen de Daily Mail. De onderzoekers zeggen dat sociale media zoals Facebook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en foto’s van dronken jongeren moeten verbannen van de website.

Sociale netwerken zijn slecht voor je gezondheid

Het is niet het eerste onderzoek dat een negatief beeld schetst over het gebruik van sociale media. Volgens een ander recent onderzoek zijn sociale netwerken slecht voor je gezondheid en je schoolprestaties. Jongeren die meer gamen of op internet zitten, hebben een grotere kans dat ze met lichamelijke problemen kampen zoals maag- en slaapproblemen, depressie en angstaanvallen. Tevens spijbelt deze groep gemiddeld vaker dan andere leeftijdgenoten die minder gamen en surfen en kampen ze met concentratieproblemen. Ook zouden jongeren die vaker inloggen op Facebook een asociale persoonlijkheid creëren, paranoïde gedrag vertonen en overmatig veel alcohol consumeren.

Bron: www.techzine.nl

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.