Kind van rokende moeder heeft vaker psychiatrische problemen

Kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben later meer kans op het gebruiken van antidepressiva, stimulerende middelen en middelen tegen verslaving. Zij lopen zelfs meer risico op het krijgen van ernstige psychiatrische problemen. Dat wijst een nieuwe Finse studie onder 175.000 kinderen uit.

schedule 29 aug 2011
bookmark_border Drugsverslaving
create

Is roken schadelijk voor je ongeboren kind?

Hoewel er geen aanwijzingen te vinden zijn dat roken tijdens de zwangerschap het brein of het gedrag van de baby beschadigt, is er wel een nieuwe reden om aan te nemen dat roken tijdens de zwangerschap af te raden is, zo schrijven de onderzoekers in de American Journal of Epidemiology.

‘Baby’s die aan roken worden blootgesteld tijdens de zwangerschap hebben significant meer kans op het later gebruiken van alle soorten medicatie, zelfs als de moeder later corrigeert’, schrijft hoofdonderzoeker Mikael Ekblad, van de Department of Pediatrics aan de Turku University Hospital. Bovendien hebben de kinderen meer kans op het hebben van psychiatrische problemen, zowel in milde als in ernstige vorm, zo staat in het artikel.

Finse baby’s

Ekblad en zijn collega’s maakten gebruik van gegevens van 175.000 kinderen die werden geboren in Finland tussen 1987 en 1989. In die tijd vroegen vroedvrouwen aan alle nieuwe moeders of ze rookten tijdens de zwangerschap. De onderzoekers koppelden de informatie over de kinderen aan een landelijke database van voorgeschreven geneesmiddelen die door de verzekering werden gedekt tussen 1994 en 2007 – toen de kinderen tussen de 5 en 20 jaar oud waren.

11 versus 14 procent

In die periode werd één op de elf kinderen een medicatie tegen psychiatrische problemen voorgeschreven, waaronder medicijnen tegen angst, antipsychotica, antidepressiva en middelen tegen verslaving. Van de kinderen wiens moeder niet rookte tijdens de zwangerschap kreeg ‘slechts’ 8 procent een dergelijk medicijn voorgeschreven. Voor kinderen van moeders die minder dan 10 sigaretten per dag opstaken gold dat voor 11 procent. Als de moeder meer dan 10 sigaretten rookte had het kind zelfs 14 procent kans om in de gebruikersgroep te vallen.

Beperkingen

Hoewel de studieresultaten als ‘nieuw en intrigerend’ worden bestempeld, kent het onderzoek ook beperkingen. De onderzoekers konden bijvoorbeeld niet nagaan of de moeders zelf medicijnen tegen psychiatrische problemen hadden gebruikt of dat ze drugs of alcohol nuttigden. Ook was niet bekend of de vaders rookten terwijl het kind nog in de buik zat, of dat één van de ouders rookte vlak na de bevalling, als het brein van het kind nog in ontwikkeling was. (Redactie)

Bron: www.volkskrant.nl

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.