Meteen naar de inhoud

Verslaving en Adhd

  Verslaving en Adhd

  Behoefte aan prikkels en spanning

  Snel afgeleid, wiebelen, afspraken vergeten, spullen kwijtraken, impulsiviteit en behoefte aan prikkels en spanning: ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een veel voorkomende stoornis. ADHD is een neurobiologische stoornis. Dat betekent dat bepaalde hersengebieden, namelijk de gebieden die verantwoordelijk zijn voor impulsbeheersing en organisatieplanning, 5% kleiner zijn en daardoor minder actief dan de gebieden bij mensen zonder ADHD. Tevens betekent dit dat er verstoringen zijn in de dopaminerge en noradrenerge systemen in de hersenen. Dopamine, een neurotransmitter (=een chemische boodschapper/overdrachtsstof) is betrokken is bij verschillende functies, zoals het ervaren van genot en blijdschap.

  Adhd en dopamine

  Wanneer zich fijne ervaringen voordoen, zoals eten, drinken, seks of drugs, dan wordt dopamine vrijgelaten in de hersenen en na een tijdje weer heropgenomen. Bij mensen met ADHD werkt het iets anders; er is sprake van een hyperactieve heropname van dopamine, wat betekent dat het beloningsgevoel minder lang blijft hangen omdat de dopamine sneller weer wordt opgenomen dan bij mensen zonder ADHD. Twintig procent van de patiënten die zich melden in de verslavingszorg hebben ADHD.

  Hoe komt het dat verslaving en adhd regelmatig samen gaan?

  Middelen zoals cocaïne, amfetamine/speed, nicotine, bepaalde medicijnen en alcohol hebben invloed op de werking van dopamine. Dit komt doordat ze ervoor zorgen dat de gebruikte dopamine niet makkelijk opnieuw wordt opgenomen om te kunnen hergebruiken. Hierdoor blijft er veel dopamine tegelijkertijd actief, waardoor een over stimulatie plaatsvindt. Zoals hierboven beschreven hebben mensen met ADHD juist een te actieve heropname van dopamine, waardoor ze snel weer behoefte hebben aan nieuwe prikkels.

  Wat is dan zinvol voor mensen die zowel een verslaving als adhd hebben?

  Allereerst abstinent raken en blijven door middel van behandeling en het bezoeken van zelfhulpgroepen/meetings. Dat betekent niet dat de ADHD klachten daarmee verdwijnen. Voor ADHD kan men voorgeschreven medicatie nemen, die ervoor zorgen (eigenlijk net als stemmingsveranderende middelen) dat de dopamine niet zo snel weer wordt heropgenomen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat Mindfulness ook effectief werkt tegen ADHD klachten; het is een effectieve methode om het brein te trainen en meer grip op je aandacht te krijgen. Mindfulness (meditatie) heeft namelijk het vermogen hersenactiviteit en aandacht te reguleren. Goed nieuws dus voor mensen die geen medicatie willen of kunnen nemen of die daarmee onvoldoende resultaat boeken!

  Bij Spoor6 overwint driekwart zijn verslaving. Als ervaringsdeskundigen weten we hoe het is om verslaafd te zijn. Neem contact met ons op als je een nieuwe start wilt maken zonder verslaving.

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

  X