Verslaving en ADHD

Mensen met ADHD ervaren snel afleiding, wiebelen, vergeten afspraken en verliezen vaak spullen. Dit komt door een neurobiologische stoornis waarbij bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor impulsbeheersing en organisatieplanning 5% kleiner zijn en minder actief dan bij mensen zonder ADHD.

schedule 15 maart 2016
bookmark_border Verslaving
create

Behoefte aan prikkels en spanning

Mensen met ADHD ervaren snel afleiding, wiebelen, vergeten afspraken en verliezen vaak spullen. Dit komt door een neurobiologische stoornis waarbij bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor impuls-beheersing en organisatieplanning 5% kleiner zijn en minder actief dan bij mensen zonder ADHD. Daarnaast zijn er verstoringen in de dopaminerge en noradrenerge systemen in de hersenen. Dopamine, een neurotransmitter, speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot en blijdschap.

ADHD en dopamine

Bij mensen met ADHD is er sprake van hyperactieve heropname van dopamine, waardoor het beloningsgevoel minder lang blijft hangen en de dopamine sneller wordt opgenomen dan bij mensen zonder ADHD. Ongeveer 20% van de cliënten in de verslavingszorg heeft ADHD.

Hoe komt het dat verslaving en ADHD regelmatig samen gaan?

Middelen zoals cocaïne, amfetamine/speed, nicotine, bepaalde medicijnen en alcohol hebben invloed op de werking van dopamine. Deze middelen zorgen ervoor dat de dopamine niet makkelijk opnieuw wordt opgenomen, waardoor er een overstimulatie plaatsvindt. Mensen met ADHD hebben juist behoefte aan nieuwe prikkels door hun te actieve heropname van dopamine.

Wat is dan zinvol voor mensen die zowel een verslaving als ADHD hebben?

Het is belangrijk voor mensen met zowel een verslaving als ADHD om abstinent te blijven door middel van behandeling en het bezoeken van zelfhulpgroepen/meetings. Medicatie kan voorgeschreven worden om de dopamine minder snel te her-opnemen. Recent onderzoek toont echter aan dat mindfulness ook effectief werkt tegen ADHD-klachten, omdat het de hersenactiviteit en aandacht kan reguleren. Dit is goed nieuws voor mensen die geen medicatie willen of kunnen nemen.

Bij Spoor6 overwint driekwart van de mensen zijn verslaving. Als ervaringsdeskundigen weten wij hoe het is om verslaafd te zijn. Neem contact met ons op als je een nieuwe start wilt maken zonder verslaving.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.