De eerste stap naar herstel

“Die vorige behandeling, ja, toen was ik er nog niet aan toe. Ik wilde eigenlijk nog niet stoppen met drinken…”

schedule 22 maart 2016
bookmark_border Verslaving
create

Problemen erkennen

“Die vorige behandeling, ja, toen was ik er nog niet aan toe. Ik wilde eigenlijk nog niet stoppen met drinken…”

Regelmatig hoor ik als counselor bij Spoor6 woorden van deze strekking, vaak gevolgd door “…maar nu wel, hoor.” Deze motivatie om te stoppen met het verslavingsgedrag kan pas bereikt worden als iemand zijn probleem erkent. Erkenning dat je geen controle meer hebt over je gebruik of gedrag; dat je leven wordt beheerst door alcohol, drugs, medicijnen, seks, gamen of gokken; dat de talloze pogingen om te stoppen vruchteloos waren; kortom, acceptatie dat je verslaafd bent. De eerste stappen naar herstel.

Verslaafd

Verslaafd. Een woord dat niemand graag hoort over zichzelf, een etiket dat je niet op jezelf wilt plakken. Zoveel gebruik ik toch niet? Iedereen doet het toch? Ik kan best stoppen! Toegeven dat je de controle kwijt bent voelt als een persoonlijke nederlaag, terwijl je van binnen best weet dat je er zonder hulp niet vanaf komt. Het accepteren dat je verslaafd bent, is moeilijk en kan lang duren. Sommige mensen komen pas bij deze erkenning nadat ze belangrijke dingen kwijt zijn geraakt, zoals werk, vrienden, relaties, gezondheid of een woning. Soms is er een plots inzicht, bijvoorbeeld dat de verantwoordelijkheid voor een kind niet samengaat met verslavende middelen. Als je toegeeft dat je verslaafd bent, niet alleen aan anderen maar vooral aan jezelf, gun je jezelf een beter leven, een bestaan zonder telkens bezig te zijn met je gebruik ten koste van alles. Erkenning opent de weg naar het zoeken van hulp en is uiteindelijk geen nederlaag, maar juist een overwinning.

Verslaving is een ziekte

Verslaving is een ziekte met lichamelijke, psychologische en spirituele aspecten; denk daarbij onder meer aan ontwenningsverschijnselen, de obsessie om te gebruiken, liegen en het gebrek aan persoonlijke groei. Dat is uiteraard geen reden om de verantwoordelijkheid voor het verslavingsgedrag af te schuiven op het woord ‘ziekte’; net als iemand met diabetes is het van belang om te zoeken naar een manier van leven, waarin rekening wordt gehouden met de ziekte maar deze geen belemmering is. Met het juiste voedingspatroon en eventueel medicatie, kan de diabeticus prima leven; op dezelfde wijze kan de verslaafde ‘in herstel’ geraken door de verslaving te erkennen, hulp te vragen, meetings te bezoeken en abstinent (clean) te blijven.

Verslavingshulp

Bij Spoor6 werken wij met de Minnesota Model, ontwikkeld door de Anonieme Alcoholisten (AA). Niet voor niets is de eerste stap gericht op erkenning van het verslaafd-zijn; zonder deze acceptatie is er geen bereidheid om te veranderen, geen bereidheid om hulp te vragen en eindelijk je middelengebruik of verslavingsgedrag achter je te kunnen laten.

Meerdere counselors zijn zelf ervaringsdeskundig en hebben zelf ook de stap gezet om hun verslaving te erkennen; als geen ander weten zij hoe lastig het is om dit te doen en hulp te vragen.

Je hebt al actie ondernomen door onze website te bezoeken en je te verdiepen in verslaving; misschien herken je iets van de verhalen of vraag je jezelf af of je verslaafd bent. Neem dan nu de volgende stap; neem contact met ons op!


Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.