Danice: "5 minuten bellen met een verslaafde maakt al een verschil."

“Een telefoongesprek van 5 minuten kan al een verschil maken voor iemand, soms alleen al door een luisterend oor te bieden. Dit maakt elke dag voor mij echt speciaal”

schedule 11 juni 2022
bookmark_border Verhalen van het team
create

Hoe ben je in de verslavingszorg terecht gekomen?

Ik ben eigenlijk per ongeluk in de verslavingszorg beland. Ik zag de vacature bij Spoor6 online en was meteen geïnteresseerd vanwege mijn achtergrond in de klinische neuropsychologie. Vanuit mijn opleiding heb ik veel geleerd over de invloed van middelen op het brein en op de mens, dus om daarmee bezig te zijn in de praktijk leek me ontzettend interessant.

Wat is jouw functie binnen Spoor6?

Ik werk bij Spoor6 als casemanager en basispsycholoog, dus ik hou me voornamelijk bezig met het intakeproces en het begeleiden van cliënten die bij ons aangemeld worden. Daarnaast begeleid ik een aantal groepssessies en heb ik individuele behandeltrajecten. Dit maakt mijn functie heel afwisselend en maakt het belangrijk om snel te kunnen schakelen.

Wat vind je het mooie aan het vak?

Wat mij aanspreekt van dit vak is het verschil dat je elke dag maakt voor cliënten. Ik spreekt dagelijks niet alleen veel cliënten, maar ook hun naasten, verwijzers en andere zorgprofessionals, en ook mensen die nog nooit eerder verslavingsbehandeling hebben gehad en op zoek zijn naar hulp. Zelfs in een telefoongesprek van 5 minuten kun je al een verschil maken voor zo iemand, soms alleen al door een luisterend oor te bieden. Dit maakt elke dag voor mij echt speciaal.

Wat maakt jou uniek in de zorg?

Ik werk al een paar jaar in de GGZ en heb met veel verschillende doelgroepen te maken gehad. Ik leef erg mee met cliënten en probeer er altijd voor te zorgen dat iemand zich op zijn gemak voelt als ze bij ons zijn, of dat nou voor een intake is of voor het laatste gesprek. Daarbij probeer is alles met een lach te doen en maak ik graag een grapje met cliënten of collega’s.

Wat vind jij belangrijke punten binnen de zorg?

Voor mij is persoonlijke zorg erg belangrijk. Dat iemand zich vanaf moment één goed voelt bij een organisatie en een team en zich daardoor volledig open kan stellen en in kan zetten voor een behandeling is cruciaal. Ook de snelheid van handelen is in de zorg van groot belang, iets waar we bij Spoor6 veel aandacht voor hebben. Mensen kunnen snel terecht nadat ze de dappere stap maken om hulp te zoeken.

Waarom heb je voor Spoor6 gekozen?/Wat maakt Spoor6 uniek?

Wat mij het meeste aantrok aan Spoor6 was de sfeer die de mensen met zich meedragen. Omdat we een klein team zijn staan we allemaal in nauw contact met elkaar en is het makkelijk om met collega’s te overleggen of anderen te helpen. Dit maakt dat we een hecht team zijn en dat er altijd iemand is bij wie je terecht kan. Zo voelt het hopelijk ook voor onze cliënten!

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.