Sven: het heftigste? Cold turkey stoppen met medicijnen. Nooit doen.

Sven is psycholoog bij Spoor6 en vertelt o.a. over een heftige ervaring van een huisgenoot met verslaving en hoe hij terecht is gekomen in de verslavingszorg.

schedule 3 juli 2024
bookmark_border Verhalen van het team
create

Aan het woord is Sven, psycholoog bij Spoor6 verslavingszorg in Bussum. Hij vertelt over een heftige ervaring van een huisgenoot die verslaafd was aan benzo's en waarom hij gekozen heeft om zich te specialiseren in verslaving.

Het heftigste wat ik heb meegemaakt was een huisgenoot met een verslaving aan benzodiazepine.

De eerste keer dat ik aanraking kwam met verslaving was bij een huisgenoot met een verslaving aan benzodiazepine.

Mijn huisgenoot had altijd kortdurende en laagbetaalde baantjes en wist niet wat hij wilde in het leven. Hij werkte dan een tijdje fulltime en was daaromheen veel aan het feesten. Het viel mij op dat hij altijd net te onverschillig of onder invloed leek. Ik kon het niet goed plaatsen.

Met een aantal huisgenoten hebben een interventie gehouden en zo zag hij in dat het gebruik moest stoppen. Hij vroeg ons de medicatie in beslag te nemen en niet terug te geven wanneer hij hierom vroeg.

Er volgde een hele nare periode voor hem waarin hij heel ziek was.

We realiseerden ons toen hoe gevaarlijk het is om cold turkey te stoppen met medicijnen als iemand hieraan verslaafd is. Je kan er flinke schade van oplopen, zoals bijvoorbeeld een delirium of een epileptisch insult.

Iemand die verslaafd is aan medicatie moet begeleid worden door een behandelaar en een verslavingsarts, zodat het gebruik langzaam en juist wordt afgebouwd.

Het is essentieel dat iemand die verslaafd is de juiste hulp krijgt.

Onder andere na de nare ervaring van mijn huisgenoot besloot ik mij als psycholoog te richten op verslavingen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe moeilijk het voor iemand is om te stoppen met zijn of haar verslaving en dat het faciliteren van de juiste hulp essentieel is.

Na mijn studie ben ik begonnen bij Spoor6 als psycholoog en casemanager. Hier behandelen wij diverse verslavingen zoals een alcoholverslaving, drugsverslaving, maar bijvoorbeeld ook een medicijnverslaving.

Als casemanager / psycholoog lijkt het een beetje op alsof je een personal assistant bent van een cliënt. Je werkt de behandelplannen en intakes uit en samen met de behandelaar denk je mee met wat er allemaal geregeld moet worden om zo het best mogelijke traject voor de cliënt te kunnen verzorgen.

Naarmate ik meer ervaring krijg zal ik mij steeds meer richten op het daadwerkelijk behandelen van cliënten, i.p.v. de begeleiding rondom een cliënt te verzorgen. Wat ook heel belangrijk is, maar mijn passie ligt bij het zelf behandelen van cliënten.

Bij Spoor6 zijn collega’s, maar ook de cliënten, geen nummertje. Het is een collegiaal bedrijf dat met veel respect omgaat met de mensen die hier komen die hulp nodig hebben. In een huiselijke sfeer ontvangen we cliënten en zorgen we ervoor dat ze zich welkom en vertrouwd voelen. Het is een hele fijne werksfeer.

Kleine veranderingen hebben soms grote gevolgen

Een boek dat ik graag gelezen heb is Atomic Habits van James Clear over gewoontes en patronen en over hoe kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben. Het boek gaat over het creëren van een nieuwe identiteit en aan de hand daarvan nieuwe gewoontes aanleren.

Als psycholoog in de verslavingszorg spreek ik veel cliënten die ongewenst gedrag hebben (aan)geleerd. Een van de doelen die we willen bereiken is het ongewenste gedrag ombuigen naar gezond gedrag. Dit boek sluit hier heel goed bij aan. Het gaat erom hoe je keuzes kan maken vandaag de dag, om de persoon te worden die je in de toekomst wil zijn.