Wat doet alcohol met je lichaam?

Wat doet alcohol met je lichaam als je (te veel) drinkt? Denk je dat je alles nog onder controle hebt, of lijkt het maar zo? Alcohol drinken heeft een grote invloed op het lichaam.

schedule 5 juli 2024
bookmark_border Alcoholverslaving
create

Hoe reageert je lichaam als je alcohol drinkt?

Als je alcohol drinkt dan kun je dronken worden en gebeurt er van alles in je lichaam. Hierbij maakt het niet uit of je een wijntje, een glas Bacardi-cola of een Belgisch biertje drinkt. In al deze dranken zit alcohol en dat doet wat met je lichaam.

Wat je vaak als eerste merkt is dat mensen die gedronken hebben soms met een dubbele tongval gaan praten. Het lichaam gaat raar doen. Ze praten onduidelijk en ook kun je soms merken dat mensen anders bewegen, lacherig worden (of juist agressief worden middels een kwade dronk) of slaperig worden.

De alcohol in je lichaam zorgt deels voor oncontroleerbaar gedrag

De alcohol in je lichaam zorgt ervoor dat je anders reageert op je omgeving en waar je mee bezig bent op dat moment. Je verliest je grenzen van algemeen acceptabel gedrag, maakt sneller keuzes die niet slim zijn (je denkt er niet goed over na) en andere mensen kunnen zelfs last van je ondervinden (terwijl je dat zelf niet door hebt). Het lijkt wel alsof je je lichaam niet onder controle hebt.

En dat is natuurlijk ook zo. De alcohol in je lichaam gooit alles door de war en zorgt er beetje bij beetje voor dat je de controle over jezelf verliest, inclusief de mogelijkheid om helder te blijven nadenken.

Wat doet drinken met je lichaam?

Kort gezegd kun je de volgende dingen merken aan je lichaam als je drinkt:

  • Praten met een dubbele tongval
  • Lacherig worden of juist agressief gedrag vertonen
  • Anders bewegen
  • Reactievermogen verslechterd
  • Vertoning ander gedrag
  • Grenzen vervagen
  • Emotie neemt toe
  • Je neemt sneller beslissingen zonder goed na te denken

Uiteraard reageert niet iedereen ogenschijnlijk hetzelfde op één glas alcohol. Toch heeft de alcohol op elk lichaam dezelfde effecten, al is het bij de ene persoon sneller of duidelijker merkbaar dan bij de andere.

De gezelligheid zit in jou, niet in de alcohol

Als laatste nog een tip: het is helemaal niet vreemd om nee te zeggen tegen alcohol drinken. Het is de omgekeerde wereld als de mensen om je heen het raar vinden als je nee tegen alcohol zegt. Laat je niet verleiden omdat je vrienden of collega’s raar opkijken als ze je ongezellig vinden. De gezelligheid zit in jou en niet in de alcohol.

Lees ook deze informatie over de schadelijke effecten van alcohol op het lichaam. Hierin beschrijven we alle veelvoorkomende negatieve effecten en gezondheidsrisico's die het drinken van veel alcohol op het lichaam heeft.