Verschijnselen op psychisch gebied bij alcoholverslaving

Wat zijn de psychische verschijnselen van alcohol op je geest en je mindset? Wat doet alcohol met je brein?

schedule 4 juli 2018
bookmark_border Alcoholverslaving
create

Alcohol heeft een verdovende en dempende werking. Veelal gaat het bij een alcoholverslaving om mensen die psychische klachten ervaren en alcohol – voor een langere tijd – gebruiken als een middel om klachten te verhelpen. Men gebruikt het middel om hun problemen te vergeten en pijn te verzachten. Aan de andere kant blijkt dat alcohol psychische problemen kan versterken of zelfs kan veroorzaken. Denk hierbij aan een toename in stress, angsten, depressiviteit en andere psychische aandoeningen.

Wat zijn de verschijnselen van een alcoholverslaving op psychisch gebied?

Bij een verslaving bestaat er een onweerstaanbare behoefte aan alcohol (ook wel hunkering of zucht genoemd). De persoon in kwestie heeft het gevoel dat hij of zij alcohol nodig heeft en verlangt naar het effect wat het gebruik hiervan teweegbrengt. Men is in denken en doen continue bezig met alcohol. Tegelijkertijd wordt het overmatige drinken nogal eens ontkend en geheimgehouden voor familie en vrienden. Naast deze directe verschijnselen gaat alcoholisme regelmatig gepaard met symptomen als angst, depressie en verwardheid. Wanneer iemand steeds sterker naar alcohol verlangt, en zich eigenlijk niet meer prettig voelt zonder, wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid. Bij het behandelen van een alcoholverslaving is het daarom ook goed om te kijken naar onderliggende oorzaken.

Naast verschijnselen op psychisch gebied, bestaan er uiteraard ook een heel aantal verschijnselen op lichamelijk of sociaal gebied.

Meer over alcoholisme en verslaving