Verschijnselen op sociaal gebied bij alcoholverslaving

Naast verschijnselen op psychisch gebied – zoals een toename in psychische klachten – kunnen er bij een alcoholverslaving problemen met de omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk ontstaan.

schedule 4 juli 2018
bookmark_border Alcoholverslaving
create

Naast verschijnselen op psychisch gebied – zoals een toename in psychische klachten als je veel alcohol drinkt – kunnen er bij een alcoholverslaving problemen met de omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk ontstaan. Aan de ene kant beperkt men zijn bestaan steeds meer tot die personen en die situaties die direct te maken hebben met het alcoholgebruik; aan de andere kant nemen mensen uit de omgeving vaak veroordelend afstand van de alcoholist. We maken hierin een onderscheid tussen effecten op de korte en op de lange termijn.

Sociale verschijnselen op de korte termijn

Afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid alcohol die de gebruiker tot zich heeft genomen, kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Eerst voelt de gebruiker zich vrolijk en uitbundig, maar later kan dit gevoel omslaan in spanning en gekwetstheid.
  • Na een aantal drankjes kan de gebruiker zich licht ontremd voelen, na een tijd kan dit om worden gebogen tot riskant en impulsief gedrag.
  • Wat begint met een grote zelfverzekerdheid, kan leiden tot agressiviteit.
  • Van een vlotte babbel tot eindeloos gezwets.

Verschijnselen op sociaal gebied op de lange termijn

Op de langere termijn kan het effect van alcohol zorgen voor grote, sociale problemen:

  • Zo kan de gebruiker steeds meer sociaal geïsoleerd raken, doordat hij of zij zich schaamt voor het gedrag, of kortgezegd ‘geen zin’ heeft om contacten te onderhouden met anderen. De kans bestaat dat de gebruiker steeds vaker gelijkgestemden opzoekt om samen te drinken.
  • Een toename in spanningen en ruzies met naasten. De gebruiker heeft minder energie of is sneller geïrriteerd waardoor er gemakkelijk discussies ontstaan.
  • Problemen op school of het werk doordat de gebruiker bijvoorbeeld vaak afwezig is, te laat komt, ondermaats presteert of confrontaties aangaat met collega’s.
  • Financiële problemen doordat de verslaafde zijn baan verliest en/of al zijn geld opmaakt aan het consumeren van alcohol.

Bekijk ook de effecten van alcohol op het lichaam.

Meer over alcoholisme en verslaving