Meteen naar de inhoud

Wat is Cross Addiction?

  Wat is Cross Addiction?

  Wat is Cross Addiction?

  Uw herstel van alcoholisme ging zo goed. U ging naar AA-bijeenkomsten en bezocht regelmatig een therapeut, maar toen stond uw leven ineens op z’n kop. Misschien stond u ineens voor de zorg voor een zieke ouder of waren er onverwachte problemen op het werk. Maar deze keer, in plaats van een glas wijn te pakken, besloot u kalmerende middelen te nemen die u ooit waren voorgeschreven. U nam er één in de hoop de scherpe randjes eraf te halen. Toen nam u er nog één en nog één. En plotseling merkt u dat u op regelmatige basis aan zelfmedicatie doet. U worstelt met een cross addiction.

  Simpel gezegd, betekent cross addiction dat u de ene verslaving inruilt voor een andere. Het is niet zo vreemd dat veel mensen in herstel worstelen met dit probleem, omdat verslaving wordt gedefinieerd als een chronische, recidiverende aandoening. Cross addiction kent verschillende uitingsvormen. Bijvoorbeeld, een heroïneverslaafde start met het misbruiken van alcohol, of iemand die in herstel is van alcoholisme gaat pijnstillers misbruiken.

  Veel cross addicts zullen een middel die hun oorspronkelijke verslaving nabootst gebruiken . Zo kan een herstellende cocaïneverslaafde, verslaafd raken aan middelen (op recept) voor de behandeling van ADHD. Mensen met een cross addiction misbruiken ook vaak schijnbaar onschuldige middelen, zoals vrij- of op recept verkrijgbare slaapmiddelen. Sommigen ontwikkelen een verslaving aan bepaalde activiteiten zoals overmatig sporten, winkelen, gokken of seks.

  Hoewel cross addiction vaak voorkomt, ontwikkelt niet iedereen een andere dan de oorspronkelijke verslaving. Meestal overkomt het mensen die vroeg in herstel zijn. Echter ook mensen die al jaren in herstel zijn van hun verslaving kunnen onverwacht een nieuwe verslaving ontwikkelen nadat zij medicatie hebben gekregen voor een routineprocedure in het ziekenhuis, bij de tandarts, etc.

  Waarom is Cross Addiction zo gevaarlijk?

  Het is gemakkelijk om de ernst van de cross addiction te minimaliseren. De nieuwe verslaving kan op het eerste oog onschuldig lijken, vooral als u een illegale drug zoals heroïne heb ingeruild voor een activiteit als gokken. Maar de harde realiteit is dat alles wat een negatief effect – fysiek, emotioneel, financieel, etc. – op uw leven of het leven van uw dierbaren heeft gevaarlijk is en moet worden behandeld. Overmatige gokkers kunnen al hun spaargeld of huis verliezen; een misbruiker van (voorgeschreven) kalmerende middelen kan een auto-ongeluk krijgen. De gevolgen kunnen ernstig zijn.

  Cross addiction maakt het ook veel moeilijker om uw onbedwingbare zucht te weerstaan naar het oorspronkelijke middel dat u gebruikte. Maar al te vaak brengt het u terug naar een punt dat tot terugval leidt. Bijvoorbeeld, als u in herstel bent van alcoholisme en een cross addiction heeft ontwikkeld met betrekking tot gokken, komt u gemakkelijk terecht in een casino, omringd door mensen die drinken, hetgeen het erg moeilijk kan maken om de verleiding weer iets te drinken te weerstaan.

  Hoe ontwikkelt Cross Addiction zich?

  Wanneer u zich bezig houdt met iets ‘aangenaams’, of het nu het eten van chocolade of het snuiven van cocaïne is, geven uw hersenen de “feel good” stof dopamine af. Wanneer u verslavingsgevoelig bent, beginnen u hersenen dat gevoel nodig te hebben. Die behoefte triggert de zucht naar de stof of activiteit die u ooit zo goed deed voelen. Ook al bent u in herstel en is de oorspronkelijke stof niet meer in uw lichaam – uw hersenen blijven naar dat gevoel verlangen. Met andere woorden, u wilt een nieuw middel of een nieuwe activiteit die u die “high” geeft.

  Hoe weet ik of ik een Cross Addict ben?

  Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, vooral als u bent geswitched naar een niet algemeen-erkend verslavend middel. Echter, er zijn een aantal waarschuwingssignalen dat u een nieuwe verslaving kan hebben ontwikkeld:

  • Het negeren van verantwoordelijkheden, zoals werk, familie, of op school, teneinde te gebruiken.
  • Liegen tegen familie, vrienden of collega’s over alle activiteiten die verband houden met uw gebruik.
  • Prikkelbaar, angstig of somber worden als u geen toegang heeft tot het middel of activiteit.
  • Het plegen van illegale activiteiten, zoals diefstal of fraude, om uw gewoonte te financieren.
  • Het opgeven van hobby’s, zoals joggen, lezen of reizen.
  • Meerdere pogingen doen om met de activiteit of het middel te stoppen, zonder succes.

  Als geen van het bovenstaande op u van toepassing is en het nieuwe middel of activiteit u of anderen fysiek, mentaal, sociaal of financieel geen kwaad doet, is de kans groot dat u geen nieuwe verslaving heeft ontwikkeld. Echter, als één van het bovenstaande van toepassing is, moet u de mogelijkheid dat u een cross addiction heeft overwegen en is het tijd om hulp te zoeken.

  Ik ben alcoholist, maar moet potentieel verslavende medicatie innemen; wat moet ik doen?

  Het is absoluut noodzakelijk dat u iedereen die u behandelt – huisarts, apotheker, spoedeisende hulparts, enz. – vertelt dat u een verslaafde in herstel bent. Dientengevolge, wanneer u een voorgeschreven medicijn nodig heeft, kunnen zij een alternatief bieden dat niet verslavend is. Er zijn alternatieven, zoals meditatie of ontspanningstechnieken om angst of pijn te verminderen, in plaats van medicatie van welke aard dan ook. Aarzel nooit om vragen te stellen over de verslavende eigenschappen van eventuele medicatie die u voorgeschreven heeft gekregen.
  Als u potentieel verslavende medicatie nodig heeft om een medische ingreep of behandeling te ondergaan, overleg dan met uw arts of een verslavingsdeskundige om een strategie te bepalen die het risico op het ontwikkelen van een nieuwe verslaving zal verminderen.

  Hoe kan ik behandeld worden voor Cross Addiction?

  Als u een cross addiction heeft ontwikkeld, kan het noodzakelijk zijn om in behandeling te blijven voor uw oorspronkelijke verslaving. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bijzonder effectieve therapie voor iedereen met een verslaving. Een ervaren therapeut kan u helpen bij het identificeren en onderzoeken van de gedachtenpatronen en gevoelens die ten grondslag liggen aan uw verslavingsgedrag. Zodra u leert om deze gedachten en emoties te herkennen, zal uw therapeut u helpen strategieën te vinden hier op een gezonde manier mee om te gaan.

  U kunt ook baat hebben bij de ontwikkeling van stress -reductie en -managementstrategieën. Leren hoe u effectief om kunt gaan met stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld een meningsverschil met uw partner, familie of op het werk. Het toepassen van meditatie, regelmatige lichaamsbeweging of visualisatie kan helpen om angst, die maar al te vaak leidt tot terugval, te verminderen. Deelname aan zelfhulpgroepen is een goede methode om cross addiction te voorkomen. Veel herstellende verslaafden hebben de grote voordelen ervaren van het ontwikkelen van een netwerk van mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Het kan nuttig zijn om zowel de bijeenkomsten bij te wonen voor uw nieuwe verslaving als die voor uw oorspronkelijke verslaving.

  Herstel is een levenslang proces. Het ontwikkelen van een cross addiction is één van de uitdagingen waarmee u kunt worden geconfronteerd. Zelfs als u met succes abstinent bent geweest van uw oorspronkelijke verslaving, zoals alcoholisme of gokken, kan het verrassend eenvoudig zijn in een andere verslaving te vervallen. Echter, door u bewust te zijn van de gevaren en eerlijk te zijn tegenover uw behandelaar(s), kunt u het risico op het ontwikkelen van een andere verslaving verminderen.

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

  Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

  X