MEDICIJNVERSLAVING

Meer dan een half miljoen Nederlanders gebruikt dagelijks door de huisarts voorgeschreven slaap- of kalmerende medicijnen. Het gaat doorgaans om zogeheten benzodiazepinen (Benzo’s) beter bekend onder merknamen als Valium, Noctamid, Mogadon, Dalmadorm, Normison, Rohypnol, Seresta en Temesta. Ook zijn er medicijnen met een stimulerende werking. Denk dan aan Ritalin voor ADHD’ers. Verslaving aan deze medicijnen blijft vaak onopgemerkt. De arts schrijft de middelen voor en je haalt ze gewoon op bij de apotheek. Stilzwijgend worden dan vaak jarenlang herhalingsrecepten opgehaald totdat de arts ingrijpt of de patiënt niet meer genoeg heeft aan de oorspronkelijk voorgeschreven dosis.

PSYCHISCHE VERSCHIJNSELEN

Er is een onweerstaanbare behoefte aan het middel (hunkering of zucht). Men heeft het gevoel dat men het middel nodig heeft en verlangt naar het effect. Het steeds sterker naar het middel verlangen en zich eigenlijk niet meer prettig voelen zonder, duidt op geestelijke afhankelijkheid. Bij langdurig en/of overmatig gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast legt het gebruik over al uw gevoelens een deken, over de nare, maar ook over de prettige.

LICHAMELIJKE GEVOLGEN

De gebruiker kan tolerantie ontwikkelen, waardoor men steeds meer nodig heeft voor hetzelfde effect. Het lichaam kan zo gewend raken aan regelmatig medicijngebruik dat het niet meer zonder kan. Wie stopt krijgt onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Deze verschijnselen verdwijnen als het middel opnieuw gebruikt wordt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op het bestaan van lichamelijke afhankelijkheid. Het vermijden van die verschijnselen is vaak een belangrijke reden om met het gebruik door te gaan.

VERSCHIJNSELEN OP SOCIAAL GEBIED

Kalmerende medicijnen maken negatieve (en positieve) emoties minder sterk. Ze maken de gebruiker onverschilliger, leiden onder meer tot concentratieverlies en kunnen het libido negatief beïnvloeden.

Spoor 6 biedt oplossingen voor deze vorm van verslaving. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Binnen 3 dagen een intake? Maak nu een afspraak!

Hulp bij medicijnverslaving
Spoor6 biedt hulp bij verslaving aan mensen die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat. Bij Spoor6 komt de patiënt terecht in een sfeervolle omgeving die verschillende behandelmogelijkheden biedt, variërend van individuele counseling tot een volledige dagbehandeling van 10 of 20 dagen in groepen. Het is daarnaast mogelijk om vanuit Spoor6 doorverwezen te worden voor een 9-weekse behandeling in Zuid-Afrika.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.