Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Zorginstellingen vrezen dat verslaafden en psychiatrische patiënten die bij Menzis verzekerd zijn, het geld voor hun behandeling opmaken aan bijvoorbeeld drugs of gokken. Sinds dit jaar krijgt een deel van hen dat geld, vaak duizenden euro’s, op de eigen rekening gestort.

schedule 1 sept 2015
bookmark_border Drugsverslaving
create

Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Zorginstellingen vrezen dat verslaafden en psychiatrische patiënten die bij Menzis verzekerd zijn, het geld voor hun behandeling opmaken aan bijvoorbeeld drugs of gokken. Sinds dit jaar krijgt een deel van hen dat geld, vaak duizenden euro’s, op de eigen rekening gestort.

Een aantal instellingen heeft hierom een juridische procedure aangespannen tegen Menzis. De eerste uitspraak was vrijdag: de rechter stelt verslavingskliniek GGZ Momentum in het gelijk.

Het gaat om zorginstellingen zonder contract met Menzis. Normaal gesproken ondertekenen patiënten die daar behandeld worden een zogenoemde ‘akte van cessie’, waarmee zij de verzekeraar toestaan het geld rechtstreeks aan de instelling te betalen. Menzis heeft dat echter verboden in de polisvoorwaarden van dit jaar. Daardoor krijgt een patiënt na behandeling een factuur van de instelling thuisgestuurd en moet deze vervolgens zelf bij Menzis declareren.

‘Perverse prikkel’

Voor gespecialiseerde ggz-instellingen, waar patiënten met complexe problematiek worden behandeld, is dat een probleem. Een “perverse prikkel”, zegt directeur Fred Steutel van verslavingskliniek Spoor6 in Bussum.

“Patiënten hebben hun best gedaan hun verslaving het hoofd te bieden, zij zijn nog broos en breekbaar. We vrezen dat zij het geld gebruiken om terug te vallen in hun verslaving.”

Steutel noemt het geval van een voormalig alcoholverslaafde vrouw wier situatie stabiel leek.

“Maar er vond een dramatische gebeurtenis plaats in haar privéleven en ze viel terug. Onze factuur ligt nu waarschijnlijk ergens op het grofvuil.”

Spoor6 verstuurt facturen voor Menzis-patiënten voorlopig niet.

De rechter oordeelde vrijdag in de zaak van GGZ Momentum dat Menzis het afhandelen van declaraties “nodeloos bemoeilijkt”. De rechter ging niet mee in het argument van Menzis dat een akte van cessie een extra administratieve last zou zijn. Menzis zegt ook patiënten door de rekening meer inzicht willen geven in de zorgkosten.

Schippers gaat met verzekeraars om tafel

Steef Verheijen, advocaat gezondheidsrecht van Dirkzwager advocaten in Nijmegen, staat de instellingen bij. “Het is zorgelijk dat geld niet goed terechtkomt, terwijl alle partijen, zowel zorgaanbieder als patiënt als verzekeraar, er belang bij hebben dat dat wel gebeurt.” Ook wijst hij op de kwetsbaarheid van patiënten, die gestresst raken van zo’n hoge factuur of in de verleiding komen het geld op te maken.

“Je zadelt hen met nog meer kopzorgen op, terwijl ze die al genoeg hebben.”

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) noemde de situatie vorige week tijdens een werkbezoek “een probleem.” Haar ministerie heeft een gesprek gepland met alle zorgverzekeraars over de kwestie. Verzekeraar Zilveren Kruis heeft ook een cessieverbod in de polis opgenomen, maar verzekerden mogen wel een betaalovereenkomst afsluiten.

bron: http://www.nrc.nl/

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.