Chris van Balen over alcoholverslaving

In het radioprogramma “Expert vd Week” van NH Gooi op 28 december 2019, werd gesproken over de schadelijke effecten die alcohol heeft op de gezondheid.

schedule 14 feb 2020
bookmark_border Alcoholverslaving
create

Chris van Balen vertelt over de schadelijke gevolgen van het drinken van (te veel) alcohol

In het radioprogramma “Expert vd Week” van NH Gooi op 28 december 2019, werd gesproken over de schadelijke effecten die alcohol heeft op de gezondheid. Het Ministerie van Volksgezondheid vindt dat Nederlanders zich te weinig bewust zijn van de schadelijke effecten die alcohol kan hebben op de gezondheid. Om mensen te testen op hun kennisniveau rondom dit onderwerp, lanceerden ze vlak voor de feestdagen een speciale website: www.alcoholexamen.nl. Wat weten Nederlanders nu eigenlijk over de gevolgen van het drinken van alcohol? Hierover spraken ze met Chris van Balen, psycholoog en verslavingscounselor bij Spoor 6.

Door het werk wat ik doe heb ik besloten zelf ook niet te drinken. Ik merk dat ik me er veel beter bij voel om niet te drinken. Tegenwoordig heb je hele lekkere alcoholvrije dranken. Dit een heel geleidelijk proces geweest.

Dry January

Dry January

Merken jullie dat het rond de feestdagen drukker is?

“Het is bij ons in de verslavingskliniek over het algemeen druk. En het wordt steeds drukker. Wellicht dat dit te maken heeft met bepaalde instellingen die het niet redden, ofwel de hogere druk die is komen te liggen bij de verslavingszorg. De drukte bij ons uit zich in de toename van aanmeldingen, intakes en de wachtlijsten die hierdoor ontstaan. We merken dat er meer mensen bellen om om hulp te vragen. De ene periode is het drukker dan de ander, er is niet echt een pijl op te trekken. Het feit dat er steeds meer campagnes worden uitgezet om bewustwording te creëren over de gevolgen die alcohol heeft op je gezondheid speelt mee, maar ook de tijd van het jaar speelt een grote rol. De een besluit om ‘het dit jaar helemaal anders te gaan doen’, maar voor een ander is het nog niet zo gemakkelijk om te stoppen en/of te minderen met het drinken van alcohol. Juist door de sociale druk rondom de feestdagen kan het zijn dat zij juist meer gaan drinken.”

Volgens de gezondheidsraad drink je al te veel als je elke dag een glas wijn drinkt bij het eten. Is dat echt zo erg?

“De laatste jaren wordt het steeds duidelijker wat de schadelijke effecten kunnen zijn van alcohol. Eigenlijk gebeurt er nu hetzelfde als wat er eerder gebeurde rondom roken. Vroeger werd roken gepromoot en stonden de sigaretten standaard op tafel. Nu kijken we hierop terug met de gedachte: ‘Waar waren we mee bezig?’ We weten nu allemaal wel dat roken slecht voor je is. Deze kant gaan we nu ook op met alcohol. Over een paar jaar zullen we raar terugkijken op programma’s waarin heel veel drank op tafel stond. We komen steeds meer te weten over de effecten van alcohol. Het duurt niet lang voor dit flink gaat veranderen.”

Is de zogenoemde “Dry January” een manier om minder snel verslaafd te raken?

“We juichen toe dat men een experiment aangaat om een maand lang niet te drinken. Je leert er heel veel van, maar na een maand heb je nog niet goed zicht op hoeveel je drinkt en wat de gevolgen zijn. Ik moedig mensen liever aan om voor een langere periode niet te drinken en dan te ervaren hoe de druk voelt om wél te drinken. Dit ervaren mensen bij ons in de behandeling. Dan komt echt het inzicht welke grote rol alcohol in hun leven speelde.”

Hoe zit dit bij jou zelf? Drink jij dan zelf ook geen alcohol?

“Door het werk wat ik doe heb ik besloten zelf ook niet te drinken. Ik merk dat ik me er veel beter bij voel om niet te drinken. Tegenwoordig heb je hele lekkere alcoholvrije dranken. Dit een heel geleidelijk proces geweest.”

Reageren mensen er raar op als je vertelt dat je geen alcohol drinkt?

“Wat goed is om te weten is dat je verslaving in kunt delen op drie soorten verslavingen: en lichamelijke verslaving, een psychologische verslaving en een sociale verslaving. De sterkste vorm van verslaving is de sociale verslaving, vooral onder jongeren. De druk vanuit de maatschappij is groot. Pas wanneer je stopt met drinken, merk je hoeveel je omgeving hiermee bezig is. Dat maakt dat het abnormaal gevonden wordt als je ervoor kiest om niet te drinken.”

Wat zou jij mensen willen meegeven als les rondom alcoholgebruik?

“Als je de grootste les wilt leren over hoe gebruik in je leven is verweven, is door een maand of drie te stoppen met gebruiken. Een verslaving in het algemeen pakt je motivatiecentrum aan. Dat maakt dat je minder kunt gaan genieten van andere dingen in het leven. Veel mensen zullen zich wel beseffen dat ze veel drinken en dat dit ten koste kan gaan van andere dingen in je leven. Als je twijfelt en regelmatig denkt aan stoppen, kom dan eens bij ons langs. Vaak komen mensen te laat en is de schade al veel te groot.”

Leer wat de consequenties kunnen zijn van veelvuldig alcoholgebruik via de test op www.alcoholexamen.nl. Deze website is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis vorig jaar sloot.

Volg Chris van Balen op LinkedIn.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.