Charlotte over keuzes die mensen met een verslaving maken

“Keuzes die mensen met een verslaving maken worden niet alleen bepaald door henzelf, maar eveneens door hun omstandigheden”

schedule 11 juni 2022
bookmark_border Verhalen van het team
create

Hoe ben je in de verslavingszorg terecht gekomen?

Tijdens en na mijn bachelor “Maatschappelijk Werk en Dienstverlening” ben ik vier jaar werkzaam geweest in de jeugdhulpverlening en werkte ik nauw samen met de GGZ. Ik heb hier ingezien hoe psychologische interventies de jongeren inzicht gaf in hun gedachten en handelen waardoor vaak positieve gedragsverandering plaatsvond. Mede hierdoor ben ik geïnspireerd geraakt om psychologie te studeren.

Na het afronden van mijn master “Clinical Psychology” oriënteerde ik mij op kleinschalige organisaties waar cliënten snel terecht kunnen. Dit vond ik binnen Spoor6. In de huidige GGZ is dit vrij uniek. Tot op heden merk ik hier in de dagelijkse praktijk de voordelen van voor cliënten. Veelgehoorde feedback is dat zij het snelle schakelen waarderen en dat zij zich bij binnenkomst op hun gemak voelen. Ik werk dan ook met plezier als psycholoog en casemanager bij Spoor6.

Wat maakt jou uniek?

Mijns inziens ben ik dat niet. Eigenschappen die ik zou willen noemen als consciëntieus en nieuwsgierig zie ik bij veel collega’s terug. Daarnaast draait het denk ik vooral om wat we als team neerzetten.

Wat vind jij belangrijke punten binnen de zorg?

Keuzes die mensen (met een verslaving) maken worden niet alleen bepaald door henzelf, maar eveneens door hun omstandigheden. Cliënten zijn niet de ultieme oorzaak van hun eigen handelen. Ik vind het belangrijk om hier vanaf het eerste contactmoment bewust van te zijn en de complexiteit van de problematiek goed in kaart te brengen. We kunnen iemands omstandigheden niet negeren.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.