Verslaving is o.a. genetisch bepaald

Verslaving is een nare ziekte… een chronische, lichamelijke, psychische en spirituele ziekte.

schedule 19 juli 2023
bookmark_border Verslaving
create

Verslavingsgevoeligheid is o.a. genetisch bepaald

Hoe langer ik met verslaafde mensen werk, des te vaker de volgende twee zaken me bezig houden: Op de eerste plaats prijs ik mezelf gelukkig dat ik niet verslavingsgevoelig ben. Geen enkel middel en geen enkel gedrag heeft mij ooit zodanig te pakken gekregen dat ik verslaafd raakte. Dat is o.a. genetisch bepaald: als het in je familie zit, loop je meer kans verslaafd te raken. Het is ook een kwestie van nature and nurture: je opvoeding speelt daarin ook een rol. Kinderen die ouders vaak zien drinken bijvoorbeeld, zullen makkelijker toegang hebben en overgaan tot het gebruik van alcohol. Slecht voorbeeld doet slecht volgen zullen we maar zeggen…

Op de tweede plaats valt me op dat ik voorbij de verslaving die we samen aanpakken altijd een gevoelig en kwetsbaar mens ontmoet. Er is een verhaal voorbij de verslaving, altijd! En dat verhaal is vaak kwetsbaar, altijd interessant en van groot belang gehoord te worden! En daar zit voor mij de uitdaging in het werken met de verslaafde medemens: in de ontmoeting met wat er achter het gedrag aan de buitenkant zit.

Voorbij de verslaving

Kijk, het middel of het gedrag waar je aan verslaafd bent, dat is relatief snel aan te pakken zodat je abstinent bent. Maar dan begint het pas. Waar gaat het nu echt over? Is het een depressie of ADHD wat jou zo kwelt? Heb je het middel als zelfmedicatie gebruikt? Of heb je verdriet over iets, is er een traumatische gebeurtenis die je diep wegstopt, ben je misbruikt, is er sprake van uitgestelde rouw?

Er zijn altijd vele vragen en het is voor mij als counselor en systeemtherapeut een groot voorrecht om daarmee te werken. En voor al mijn collega’s! Het is juist de expertise van Spoor6 dat wij voorbij je verslaving kijken en daarmee aan de slag gaan. Wij kijken naar het hele verhaal van de mens die wij behandelen en ook naar zijn of haar omgeving. Jij maakt altijd onderdeel uit van een systeem. Dat betrekken wij in de behandeling.

Verslaafd geboren

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe belangrijk jouw gezin van herkomst is en ook de plek die je daarin had? Was het daar veilig? Had je het goed met je ouders, met je broers en zussen? Of nam je teveel verantwoordelijkheid op je van jongs af aan? Verloor je al op jonge leeftijd een ouder en hoe ben je met dat verlies omgegaan? Was je wel gewenst? Hoe bepalend was jouw plek in de kinderrij? Ben je wellicht al verslaafd geboren?

En toen kwam jij nog

Ik schreef daarover het boek “En toen kwam jij nog”, dat specifiek gaat over de plek van nakomertjes in hun gezin en welke levensthema’s dat oplevert. Uit al het onderzoek dat ik deed en de gesprekken met veel mensen blijkt dat de plek in jouw gezin van herkomst erg bepalend is voor je leven. Dat kan positief maar ook negatief zijn. In ieder geval is het van invloed, en wellicht ook op jouw verslaving.

Als er voorbij jouw verslaving vanuit de verbinding met ons gewerkt wordt aan jouw trauma, depressie, levensverhaal, verdriet over jouw plek, etc, dan is de behandeling vele malen succesvoller, daar geloven wij in.

Fijn dus om jou te ontmoeten, met alles wat er is… meestal meer dan jouw verslaving alleen!

Verslaving in uw familie? Neem contact op met Spoor6!

Geschreven door Caroline Lalieu, ex-counselor


Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.