In 12 stappen naar herstel

Goede behandelaars

Intensieve begeleiding

Geen wachttijden

Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Meer dan een half miljoen Nederlanders gebruikt dagelijks door de huisarts voorgeschreven slaap- of kalmerende medicijnen.

Het gaat doorgaans om zogeheten benzodiazepinen (Benzo’s) beter bekend onder merknamen als Valium, Noctamid, Mogadon, Dalmadorm, Normison, Rohypnol, Seresta en Temesta.

Ook zijn er medicijnen met een stimulerende werking. Denk dan aan Ritalin, dat wordt voorgeschreven bij ADHD. Verslaving aan deze medicijnen blijft vaak onopgemerkt.

De arts schrijft de middelen voor en u haalt ze gewoon op bij de apotheek. Stilzwijgend worden dan vaak jarenlang herhalingsrecepten opgehaald totdat de arts ingrijpt of u niet meer genoeg heeft aan de oorspronkelijk voorgeschreven dosis.

U heeft een onweerstaanbare behoefte aan het middel (hunkering of zucht). U heeft het gevoel dat u het middel nodig heeft en verlangt naar het effect. Het steeds sterker naar het middel verlangen en zich eigenlijk niet meer prettig voelen zonder, duidt op geestelijke afhankelijkheid.

Bij langdurig en/of overmatig gebruik komen ontwenningsverschijnselen en verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast legt het gebruik over al uw gevoelens een deken, over de nare, maar ook over de prettige.

Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

Wat is een medicijnverslaving?

U ontwikkelt tolerantie, waardoor u steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect ten bereiken. Uw lichaam kan zo gewend raken aan regelmatig medicijngebruik dat het niet meer zonder kan. 

Wanneer u stopt, krijgt u onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid.

Deze verschijnselen verdwijnen als u het middel opnieuw gebruikt. Het vermijden van die verschijnselen is vaak een belangrijke reden om met het gebruik door te gaan.

Welke medicijnen zijn verslavend?

Het gaat hierbij met name om pijnstillers die behoren tot de medicijngroep opiaten, zoals oxycodon, codeïne, fentanyl en morfine.

Middelen die met name worden ingezet voor het bestrijden van hevige pijn na een operatie, zenuwpijn of bij patiënten met kanker.

Naast opiaten zijn er nog vele andere geneesmiddelen met een verslavende werking. Een van de meest bekende medicijngroepen met dit effect zijn slaapmiddelen die eindigen op -pam zoals oxazepam en temazepam.

Wat zijn veel gebruikte benzodiazepinen?

Veel gebruikte Benzodiazepinen (kalmerende middelen): Brotizolam (Lendormin), Flunitrazepam (Dalmadorm), Loprazolam (Dormonoct), Midazolam (Dormicum), Nitrazepam (Mogadon), Temazepam (Normison), Zolpidem (Stilnoct), Zopiclon (Imovane), Diazepam (Valium, Stesolid), Flurazepam (Dalmadorm), Lorazepam (Temesta), Lormetazepam (Noctamid), Nitrazepam (Mogadon), Oxazepam (Seresta).

Zet je leven ook weer op de rails, met de hulp van Spoor6

Hulp nodig bij uw medicijnverslaving?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden.

Afkickkliniek Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en (ervarings-)deskundigen op het gebied van medicijnverslaving.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.

Spoor6 helpt

Wilt u met ons in contact komen, of heeft u een vraag?
Via de onderstaande manieren kunt u ons bereiken

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum