Meteen naar de inhoud

De vijf meest gestelde vragen over verslaving

  De vijf meest gestelde vragen over verslaving

  Kan je stoppen met verslaafd zijn?

  ‘Stoppen met verslaafd zijn’ is niet de juiste uitdrukking. Verslaving is een chronische ziekte. We herstellen niet van een verslaving door het stoppen met gebruik van alcohol, drugs of bepaalde gewoonten. Herstel wordt bewerkstelligd door een nieuw leven op te bouwen, waarin het eenvoudiger is niet te gebruiken. Wanneer we stoppen, maar niet in staat zijn ons leven te veranderen, zullen alle factoren die de verslaving in stand hielden uiteindelijk weer leiden tot gebruik. We hoeven niet direct alles te veranderen, maar bepaalde gedragingen hebben problemen opgeleverd en zullen problemen op blijven leveren totdat we ze loslaten.

  Wat is de invloed van de geest op verslaving?

  Geestelijk verslaafd raken kan bij elke drug. Ook bij gokken en gamen. De drang (‘craving’) kan je hele leven domineren. Op den duur kan je je niet meer goed voelen zonder. In gedachten ben je voortdurend bezig met de drank of drug. Bij het stoppen is het doorbreken van de geestelijke verslaving de zwaarste klus. Dat duurt meestal veel langer dan lichamelijk ontwennen. Het wordt dan ook vaak onderschat.

  Wat zijn de fysieke klachten bij stoppen met een verslaving?

  Lichamelijke en geestelijke klachten hangen vaak samen. Zelfs bij een drug waarvan je in principe niet lichamelijk afhankelijk raakt, kan stoppen lichamelijke ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Bij stoppen met gokken, gamen of overmatig internetgebruik kun je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

  Aan middelen zoals alcohol, bepaalde medicatie, heroïne, etc. raak je lichamelijk verslaafd. Je lichaam raakt volledig ingesteld op een regelmatige dosis. Afhankelijk van de drug en de ernst van de verslaving kunnen die ontwenningsverschijnselen vrij heftig en zelfs gevaarlijk zijn. Stop daarom niet op eigen houtje. Vaak kan de juiste medicatie veel klachten opvangen. Indien nodig kan door een arts een afbouwschema worden opgesteld.

  Wat is de motivatie om te stoppen met verslaafd zijn en leven in herstel?

  Vaak spelen excentrieke motivatiemiddelen een rol zoals ouders, vrienden, familie, werk, school etc. De verslaving kan echter zo sterk zijn dat men zelfs door belangrijke mensen niet gemotiveerd blijft. Iemand met een verslaving moet uiteindelijk een intrinsieke (van binnen afkomstige) motivatie ontwikkelen om aan zijn herstel te werken (zijn gedrag te veranderen).

  Heb je professionele hulp nodig bij het stoppen met de verslaving?

  Om te herstellen van verslaving moeten we tevens het idee loslaten dat we er zelf wel uitkomen. Hoe vaak hebben we ons voorgenomen het morgen ‘helemaal anders te doen’ en deden we precies hetzelfde als de dag ervoor? Wij zijn geneigd ons uitsluitend het goede gevoel te herinneren dat alcohol of andere middelen oplevert. De illusie dat we dat weer kunnen hebben, maar deze keer zonder de schadelijke consequenties, zorgt ervoor dat we steeds weer dat eerste drankje, etc. nemen en vervolgens niet meer kunnen stoppen. Een fundamentele verandering in voelen, denken en handelen zorgt ervoor dat ons gevoel ‘niet zonder te kunnen’ verandert in ‘niet meer hoeven’.

  Spoor6 heeft een uniek programma ontwikkeld om een begin te maken met dit veranderingsproces.

  Mildred Roosen

  Operationeel directeur en oprichter Spoor6

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

  X