Meteen naar de inhoud

De vijf meest gestelde vragen over verslaving

  Kan je stoppen met verslaafd zijn?

  ‘Stoppen met verslaafd zijn’ is niet de juiste uitdrukking. Verslaving is een chronische ziekte en herstel wordt bereikt door een nieuw leven op te bouwen waarin het gemakkelijker is om niet te gebruiken. Als we stoppen met het gebruik, maar ons leven niet veranderen, zullen alle factoren die de verslaving in stand hielden, uiteindelijk weer leiden tot gebruik. We hoeven niet alles in ons leven direct te veranderen, maar sommige gedragingen hebben problemen veroorzaakt en blijven dat doen totdat we ze loslaten.

  Wat is de invloed van de geest op verslaving?

  Geestelijke verslaving kan optreden bij elke drug en ook bij gokken en gamen. De drang naar het middel of de activiteit kan je hele leven domineren. Op den duur kan je je niet meer goed voelen zonder. Bij het stoppen is het doorbreken van de geestelijke verslaving vaak de zwaarste klus en duurt meestal veel langer dan lichamelijk ontwennen. Dit wordt dan ook vaak onderschat.

  Wat zijn de fysieke klachten bij stoppen met een verslaving?

  Lichamelijke en geestelijke klachten gaan vaak samen. Zelfs bij een drug waarvan je in principe niet lichamelijk afhankelijk raakt, kan het stoppen lichamelijke ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Bij stoppen met gokken, gamen of overmatig internetgebruik kunnen symptomen zoals onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid optreden. 

  Bij middelen zoals alcohol, bepaalde medicijnen en heroïne raak je lichamelijk verslaafd en kunnen de ontwenningsverschijnselen vrij heftig en zelfs gevaarlijk zijn. Stop daarom niet op eigen houtje. De juiste medicatie kan vaak veel klachten opvangen en een arts kan indien nodig een afbouwschema opstellen.

  Wat is de motivatie om te stoppen met verslaafd zijn en leven in herstel?

  Externe factoren zoals ouders, vrienden, familie, werk en school kunnen een rol spelen bij de motivatie om te stoppen, maar uiteindelijk moet iemand met een verslaving een intrinsieke motivatie ontwikkelen om aan zijn of haar herstel te werken en gedrag te veranderen.

  Heb je professionele hulp nodig bij het stoppen met de verslaving?

  Als je worstelt met een verslaving, is het belangrijk om te beseffen dat je er niet alleen uit kunt komen. Het is verleidelijk om te denken dat je het morgen allemaal anders gaat doen, maar vaak val je terug in oude patronen. Mensen herinneren zich vaak alleen de positieve gevoelens die alcohol of andere middelen opleveren en denken dat ze deze keer de schadelijke consequenties kunnen vermijden. Dit leidt tot steeds weer het eerste drankje of gebruik, waarna het moeilijk wordt om te stoppen. Een fundamentele verandering in de manier waarop we voelen, denken en handelen is nodig om ons gevoel van afhankelijkheid te veranderen naar een gevoel van vrijheid.

  Spoor6 heeft een uniek programma ontwikkeld om je te helpen bij dit veranderingsproces.

   

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

  Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

  X