Meteen naar de inhoud

Hoe kan ik van mijn verslaving af komen?

  Hoe kom ik van mijn verslaving af?

  Van verslaafd naar clean: Het Minnesota Model en de 12 stappen naar herstel

  Het Minnesota Model is een behandeling gebaseerd op het Twaalf Stappenprogramma van de AA (Alcoholics Anonymous), aangevuld met cognitieve gedragstherapie, inzicht gevende en lichaamsgerichte therapie.

  Model voor zelfhulp

  Het Twaalf Stappenprogramma is wereldwijd het dominante model voor zelfhulp. Het is ontstaan in Amerika, waar het ruim zeventig jaar geleden ontwikkeld werd door twee alcoholisten. De methodiek wordt inmiddels gebruikt bij veel zelfhulpgroepen die zich richten op andere verslavingen dan de alcoholverslaving, onder andere NA (Narcotics Anonymous).
  De stappen zijn gericht op erkenning en acceptatie van het probleem, het nemen van het besluit te veranderen, de bereidheid hulp te aanvaarden, de ontwikkeling van persoonlijk inzicht, het leren herkennen van gedragingen die moeten veranderen om abstinent te kunnen blijven, het in de praktijk brengen van inzichten en gedragsveranderingen, herstel van berokkende schade en werken met anderen die willen herstellen.

  Spiritueel programma

  Het 12-Stappenprogramma wordt vaak een spiritueel programma genoemd. Het is van belang om hierbij onderscheid te maken tussen spiritualiteit en religie. Hoewel de oorspronkelijke teksten een christelijke signatuur dragen, moet worden vastgesteld dat het niet een bepaalde religieuze invalshoek is die verslaafden helpt om te herstellen. Het zijn de spirituele uitgangspunten, die vaak religieuze kaders overstijgen, die werken.

  U zult binnen de 12-Stappengroepen veel mensen tegenkomen die zich niet verwant voelen aan welke religie dan ook. Dat levert geen enkel probleem op als deze mensen bereid zijn een aantal spirituele uitgangspunten na te leven. De NA-literatuur noemt enkele onmisbare uitgangspunten: eerlijkheid, openheid van geest en bereidwilligheid. Het staat u nadrukkelijk vrij om te geloven wat u wilt. Er zal u nooit enig geloof worden opgedrongen.

  Wel wordt u aangemoedigd om te onderzoeken waar u kracht en vertrouwen uit kunt putten. Deze zoektocht is onderdeel van de Twaalf Stappen en blijkt voor veel herstellende verslaafden een bron van steun.

  Vertaling 12-Stappenprogramma:

  1. Erken dat u niet met drank of drugs kunt omgaan.
  2. Geef toe dat u hulp nodig heeft.
  3. Neem de hulp aan die geboden wordt.
  4. Maak de balans op van uw verslaafde leven.
  5. Spreek u uit naar een vertrouwenspersoon.
  6. Kijk naar uw aandeel in hetgeen is misgegaan en onderzoek het.
  7. Uit uw bereidheid om te werken aan uw gedrag en doe dat ook.
  8. Uit uw bereidheid om de schade te herstellen die u heeft veroorzaakt.
  9. Maak het, indien mogelijk, weer goed met degenen die u schade heeft berokkend.
  10. Doe aan zelfonderzoek en hou op die manier een vinger aan de pols.
  11. Creëer stilte in uw leven door middel van gebed, meditatie of anderszins.
  12. Geef het geleerde weer door aan een lotgenoot.

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

  X