3-MMC drugs steeds populairder

Spoor6 slaat alarm door toenemend gebruik van designerdrug 3-MMC

schedule 17 mei 2021
bookmark_border Drugsverslaving
create

“Drugs hielpen mij om niets te voelen en niet toe te geven aan mijn verdriet.”

Cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat het gebruik van designerdrug 3-MMC explosief gegroeid is. Deze groei is vooral te zien onder minderjarige tieners. 3-MMC is gemaakt van legale stoffen waardoor de drug dus legaal besteld kan worden op verschillende webshops. Omdat gebruikers zo makkelijk aan de drug kunnen komen, zijn de incidenten en verslavingen ook hard toegenomen.

3-MMC oftewel poes of 3m is een combinatie van XTC, speed en cocaïne. Het wordt verkocht als kristalachtig wit poeder, wat gebruikers opsnuiven. Het is de vervanger van 4-MMC (Miauw).

Nadat 4-MMC verboden werd zochten fabrikanten legale stoffen die het effect van cocaïne of XTC na kunnen bootsen. Designerdrugs zoals 3-MMC bevatten dus stoffen die in eerste instantie niet bedoeld zijn om in drugs te verwerken. Deze designerdrugs worden ‘research chemicals’ of ‘nieuwe psychoactieve stoffen genoemd.’

Aangezien er geen illegale stoffen in 3-MMC zitten, staat de drug niet op de Opiumlijst. Je kan deze drug snel en goedkoop op verschillende Nederlandse webshops bestellen. Dit is nou net het punt wat het zo gevaarlijk maakt

Hondebrink, onderzoeker bij het NVIC tegen NOS: “Dat 3-MMC legaal is betekent niet dat het veilig is.”

Negatieve effecten 3-MMC:

  • Neurologische schade
  • Gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur
  • Hartkloppingen
  • Stuiptrekkingen
  • Wantrouwende gedachten
  • Rusteloosheid
  • Depressie
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overlijden

De designerdrug 3-MMC is steeds populairder en vooral onder jongeren en minderjarige tieners een groeiend probleem vanwege de legale grondstoffen die te koop zijn.

Spoor6 slaat alarm over designer drug 3-MMC

3-MMC designer drug steeds populairder.

Verslavend

3-MMC brengt een hoog verslavingsrisico met zich mee. Meerdere Nederlandse afkickklinieken zien de laatste tijd een explosieve stijging in het aantal 3-MMC gebruikers die zich aanmelden voor hulp. De geestelijke verslaving is bij 3-MMC in vergelijking met andere drugs hoger.

De drug geeft je energieniveau en uithoudingsvermogen tijdelijk een enorme boost. Je voelt je euforisch en opgewekt. Dit stopt wanneer de drug uitgewerkt is. De fijne gevoelens verdwijnen en maken plaats voor uitputting, depressie en neerslachtigheid. Deze ‘dip’ vergroot de verleiding om bij te nemen. Sommige gebruikers blijven extra doseren, eten vrijwel niets en blijven dagenlang wakker totdat ze letterlijk omvallen door ondervoeding of vermoeidheid.

Spoor6

Het team van Spoor6 maakt zich grote zorgen over het gemak van het gebruiken en bestellen van 3-MMC. Wij willen iedereen er op attenderen dat het gebruik van 3-MMC “legaal” is maar zeker niet veilig.

Miriam Diekman, (bestuurder Spoor6 Bussum):

“Legaal betekent in dit geval zeker niet veilig! Het is noodzakelijk dat wij op de gevaren attenderen.”

Bronnen:

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.