10 designer drugs die jongeren gebruiken

Synthetische drugs, in de volksmond bekend als designer drugs, zijn chemische stoffen die in laboratoria worden vervaardigd en vaak worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Ook onder Nederlandse jongeren zijn verschillende synthetische drugs populair. Spoor6 maakt een opsomming van de werking, effecten en gezondheidsrisico's van de tien meest gebruikte synthetische drugs. Veel designer drugs zijn verslavend.

schedule 1 mei 2024
bookmark_border Drugsverslaving
create

De gevaren van synthetische drugs: effecten en risico's van designer drugs

 1. MDMA (XTC)
  Werking: MDMA verhoogt de niveaus van serotonine en dopamine in de hersenen, wat leidt tot een gevoel van euforie en empathie waar door je je meer verbonden voelt met anderen.
  Risico's: MDMA kan leiden tot uitdroging, oververhitting, depressie en serotoninesyndroom als je er te veel in één keer van gebruikt.
 2. Methamfetamine (Crystal Meth)
  Werking: Methamfetamine is de sterke variant van Amfetamine, maar dan veel sterker. Je voelt je intens gelukkig, je bent zeer alert en het vermindert je eetlust.
  Risico's: Het gebruiken van methamfetamine is zeer verslavend, je krijgt last van tandbederf en kan voor psychische problemen zorgen.
 3. Ketamine
  Werking: Ketamine verstoort of onderbreekt je normale psychische staat. Je raakt los van je omgeving en lichaam doordat het je verdooft en hallucinerend werkt.
  Risico's: Je kan van het gebruik van ketamine verslaafd raken, je kan last krijgen van geheugenverlies en zelfs blaasproblemen als je het veel gebruikt.
 4. Amfetamine (Speed)
  Werking: Amfetamine zorgt ervoor dat de niveaus van dopamine en noradrenaline verhoogd worden, wat resulteert in meer alertheid, een verhoogde hartslag en meer energie.
  Risico's: Amfetaminegebruik kan leiden tot hartproblemen, verslaving en psychische stoornissen zoals psychose.
 5. Synthetische Cannabinoïden (Spice)
  Werking: Synthetische cannabinoïden zijn chemische stoffen die vergelijkbaar zijn met THC. THC is de werkzame stof in cannabis, waar je high van kan worden. Naast ontspannenheid kun je ook last krijgen van hallucinaties.
  Risico's: Synthetische cannabinoïden kunnen leiden tot grote problemen met je gezondheid zoals hallucinaties en een psychose. Als je er te veel van gebruikt kan dit leiden tot de dood.
 6. PMMA
  Werking: PMMA is vergelijkbaar met MDMA, maar is vaak sterker en gevaarlijker. Naast hallucinaties en meer energie kun je ook last krijgen van een verhoogde lichaamstemperatuur.
  Risico's: Als je te veel PMMA gebruikt kan dat leiden tot oververhitting, hartritmestoornissen en zelfs de dood.
 7. GHB
  Werking: GHB werkt verdovend en beïnvloed de GABA-receptoren in je hersenen. Remmingen nemen af, je voelt je euforisch en ontspannen.
  Risico's: van GHB kun je bewusteloos raken en ademhalingsproblemen krijgen. Ook behoort geheugenverlies tot de mogelijkheden als je veel gebruikt
 8. 2C-B
  Werking: 2C-B is een hallucinogene stof die de serotonine-receptoren in de hersenen beïnvloedt. De hallucinaties zijn kleurrijk, je bent euforisch en je perceptie van alles om je heen verandert.
  Risico's: 2C-B kan leiden tot angst en paniekaanvallen. Bij gevoelige personen kunnen langdurige psychische problemen ontstaan.
 9. NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen)
  Werking: NPS zijn nieuwe synthetische drugs die zo nieuw zijn dat er nog niet veel over bekend is. De nog vaak onbekende chemische samenstelling hebben verschillende negatieve uitwerkingen op je lichaam en geest.
  Risico's: Vanwege de onbekende chemische samenstelling is het erg onvoorspelbaar wat de risico’s voor het lichaam zijn.
 10. LSD
  Werking: LSD veroorzaakt hallucinaties en geeft je een ander idee van de werkelijkheid. Daarnaast is je bewustzijn verhoogd.
  Risico's: LSD kan leiden tot angststoornissen en “bad trips”. Bij langdurig gebruik kun je zelfs last krijgen van langdurige psychische problemen.

Ook populaire drugs onder jongeren, zoals designer drugs, zijn verslavend

Als je worstelt met een verslaving aan designer drugs, is het belangrijk om hulp te zoeken. Spoor6 Verslavingszorg is een instantie waar je hulp kunt krijgen als je een middelen verslaving hebt. Het is essentieel om de juiste hulp bij verslaving te krijgen om je gezondheid en welzijn te waarborgen. Blijf niet alleen rondlopen met je problemen, maar zoek professionele hulp om de negatieve effecten van synthetische drugsgebruik te verminderen en op weg te gaan naar herstel.