Christa: Mijn huisarts was mijn dealer

In het tweede deel vertelt Christa over haar zelfmoordpoging en de benzodiazepines die ze slikte.

schedule 6 mei 2024
bookmark_border Columns
create

Dit is het tweede deel van drie in totaal van het persoonlijke verhaal van Christa. Als je hier nieuw bent binnen gekomen, begin dan met lezen bij het eerste deel: Christa: Koopverslaafd én medicijnverslaafd.

Na mijn zelfmoordpoging werd mijn huisarts mijn dealer

Daarnaast slikte ik al sinds mijn vijfde benzodiazepines die ik van mijn moeder kreeg. Ik was vroeger een heel druk kind en hiermee hield zij mij rustig, natuurlijk op haar eigen initiatief. Toen ik in 1995 een zelfmoordpoging deed met pillen, drank en de insuline van mijn zoon, kreeg ik de benzodiazepines niet meer van mijn moeder, maar van mijn huisarts. Eigenlijk werd hij op dat moment mijn dealer, want hij bleef voorschrijven. Ik belde gewoon voor een herhalingsrecept en ik kreeg weer nieuwe pillen mee. Tegenwoordig weten we wel beter; benzo’s zijn heel erg verslavend.

Verslaafd aan spullen kopen? Dan koop je toch wat minder?

Een vriendin gaf mij ergens in 2023 een telefoonnummer en zei tegen mij; jij bent koopverslaafd, bel deze verslavingszorginstelling eens. Zelf dacht ik toen al dat ik nog meer verslavingen had dan alleen een koopverslaving, maar dat wilde ik allemaal niet horen. Toch heb ik het nummer gebeld, omdat ik wist dat er iets moest gebeuren.

De eerste instantie die ik belde vertelde mij; “dan koop je toch wat minder?”. Nou, dat was wel heel kort door de bocht, vond ik. De tweede die ik belde had ongeveer dezelfde conclusie, maar vroeg ook waar ik nog meer verslaafd aan was. Ik vertelde dat ik nogal wat medicatie wegslikte en toen kreeg ik te horen dat ik mijn huisarts maar moest bellen. De derde zorginstelling waar ik geweest was stuurde mij steeds naar huis met de opmerking “en nu niet meer kopen hè?”.

In deel 3, het laatste deel van het persoonlijke verhaal van Christa, lees je onder andere:

"Ik was wanhopig, slikte veel pillen, dronk alcohol én ik had een koopverslaving. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen en ik belde mijn vriendin huilend op."