Christa: Ik was ook verslaafd aan medicijnen

Na een bezoek aan Spoor6 verslavingszorg ontdekte Christa dat ze niet alleen een koopverslaving had, maar ook verslaafd was aan medicijnen.

schedule 6 mei 2024
bookmark_border Columns
create

Dit is het derde en laatste deel van het persoonlijke verhaal van Christa. Als je hier nieuw bent binnen gekomen, begin dan met lezen bij het eerste deel: Christa: Koopverslaafd én medicijnverslaafd.

Ik was verslaafd, niet alleen aan kopen, ook aan medicijnen

Ik was wanhopig, slikte veel pillen, dronk alcohol én ik had een koopverslaving. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen en ik belde mijn vriendin huilend op.

Uiteindelijk ben ik vol wanhoop en met angst voor de toekomst terechtgekomen bij Spoor6. Daar vertelden ze tegen mij dat ik niet alleen verslaafd was aan kopen (want dat is maar en uiting), maar óók aan medicatie (benzodiazepines) én alcohol.

Toen ik voor de eerste keer bij Spoor6 verslavingszorg kwam, was ik bang voor de toekomst. Ik zou natuurlijk te horen krijgen dat ik daadwerkelijk verslaafd zou zijn aan benzo’s en dat ik zou moeten afbouwen. Hoe minder pillen ik slikte, des te meer gevoel en emotie ik terugkreeg. Gevoel en emotie vond ik doodeng, want ik heb nooit echt gevoeld.

Ik ben de behandelaren van Spoor6 heel erg dankbaar dat ze de tijd hebben genomen om echt naar mij te luisteren. Er werd mij niets beloofd, maar ik kreeg wel helder te horen wat we gingen doen en hoe we dat aan zouden gaan pakken.

Al ruim een jaar clean

Ik ben nu al ruim een jaar clean en heb veel steun en begeleiding gehad door deel te nemen aan de MIddagbehandeling. Daardoor ben ik clean gebleven. Ook omdat ze niet naar je kijken als een nummer, maar jou zien als persoon, met je eigen verhaal waar echt goed naar wordt geluisterd.

De Middagbehandeling is een soort mini-maatschappij waarin je kan oefenen en dat was voor mij een gamechanger. Het was verhelderend om mensen te ontmoeten die een andere diagnose hadden (bijvoorbeeld gokverslaafd of drugsverslaafd), maar wel dezelfde gevoelens hadden als ik. Hierdoor leer je niet naar de verschillen te kijken maar naar de overeenkomsten. Ook de meetings hebben mij heel erg geholpen. Daar ga ik nog steeds heen, twee keer per week.

De meetings en het elke dag maken van mijn dankbaarheidslijstje zijn dingen die ik koester. Elke ochtend begin ik ermee. Kopje thee en gewoon zitten. Het helpt mij om te relativeren; wat is voor mij nou echt belangrijk.

Er is altijd een keuze

Angst regeert mij niet meer en ik weet dat ik het ook allemaal niet alleen hoef te doen. Ik blijf alert en mijzelf bezighouden met leuke dingen, anders weet ik dat ik te snel weer terugga naar waar ik vroeger vandaan kwam en dat wil ik nooit meer.

Ik hoef niet meer in de stress te schieten als ik het even niet meer zie zitten, want ik heb geleerd dat het maar net is waar je voor kiest. Er is altijd een keuze en dat is mij tijdens mijn behandeling zo duidelijk geworden.

Naast de dankbaarheidslijstjes en de meetings helpt de Serenity Prayer mij ook enorm. Het laat mij inzien dat elke dag een nieuwe dag is en dat je het leven accepteert zoals het komt. Stapje voor stapje, één per keer.

Ik ben trots op mezelf!

Door mijn traject bij Spoor6 ben ik weer een betrouwbaar persoon geworden en mensen kunnen op mij rekenen als ik iets met ze afspreek. Het voelt fijn en eng tegelijk. Zeker als ze tegen mij zeggen: “dank je wel dat je er voor mij bent”. Ik kreeg dat vroeger nooit te horen en daar moet ik nog wel een beetje aan wennen.

Ik ben trots op wat ik bereikt heb, zeker op mijn leeftijd. Ik onderneem dingen, ik leef het leven op mijn manier, ik heb een eigen mening en ik ken mijn grenzen veel beter. Ik durf nu ook te zeggen dat het goed genoeg is, wat ik doe. En daar ben ik trots op.

Deel jouw verhaal met lotgenoten

Wil jij ook je verhaal delen zodat je hiermee lotgenoten bereikt? Laat het ons weten, we komen graag met je in contact!

Tip: Podcast over verslaving aan benzo's

Voor wie meer wil weten over hoe verslaven benzodiazepines zijn; luister onze podcast "De macht van de benzo's".